Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODREZALI KAZNU

Kurdski novinar osuđen na 21 godinu zatvora

turski policajci
Foto: AFP
1/2
11.02.2010.
u 15:21

Turska je osudila Ozana Kilinca na 21 godinu zatvora zbog samog spominjanja PPK, Kurdistanske radničke partije, u njegovim novinama. Prestroge osude Kurda česte su u turskom pravosuđu.

Da morate, ako želite vidjeti razinu medijske slobode u Turskoj, koristiti mikroskop, očito je nakon presude novinaru Ozanu Kilincu. Samo zbog toga što je uopće spominjao PKK u svojim novinama Azadiya Welat, što je osuđenog Abdullaha Ocalana opisao kao "vođu kurdskog naroda" (ne karakterizirajući to ni pozitivno ni negativno) i zato što nije ispunio obavezu da se turski vojnici poginuli u borbi opisuju kao "mučenici", Kilinca čeka više od dva desetljeća iza rešetaka.

Njegova osuda mnogo je viša od one koju tužiteljstvo traži za Turčina kojem se sudi zbog ubojstva armenskog novinara Hranta Dikna prije tri godine. Za novinara koji je u knjizi o istrazi Dinkova ubojstva kritizirao tursku policiju zatražena je kazna od 32 godine zatvora.

Prošli je mjesec 15-godišnja kurdska djevojčica zbog napada na policiju (gađala ih je kamenom) dobila više od sedam godina zatvora. Takve turske presude, koje redovito  osporava Europski sud za ljudska prava, jedna su od glavnih prepreka kandidaturi Turske za članstvo u EU. Iz vrhova EU poručuju da ozbiljna smetnja nije samo strogoća pojedinih članaka turskog kaznenog zakona nego i "kultura ovlašnog osuđivanja koja vlada među sucima i tužiteljima".

Ključne riječi

Komentara 3

AN
Ana33
17:14 11.02.2010.

I ove \"demokrate\" USA ...\"Gura\" u EU... Sramota za ski rod!!

BO
bosancero
19:57 11.02.2010.

Skoro je Njemacki N-TV provodio anketu koliko su Nijemacki gradjani ZA i PROTIV ulaska Turske u Eu.Za je bilo 8% a protiv 92% .SAD gura Tursku u EU a Eu je ne zeli u svoju zajednicu.EU bi se trebala stoo vise okretati Rusiji a sto manje SADu, jer je Rusija geografski i kulturoloski puno bliza EU nego Ameri i Turci.

XA
xaron
19:32 11.02.2010.

Turska uziva vecu podrsku za EU od strane USA i UK nego Hrvatska ( vidi izjave Obame i Browna ), valjda zbog visokog nivoa ljudskih prava manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije