Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob u Siriji

Počinje bitka za Afrin

Foto: RODI SAID/REUTERS/PIXSELL
20.01.2018.
u 12:27

Sjedinjene Američke Države kontrolu nad kurdskim snagama vide kao temelj za svoju buduću vojnu bazu u Siriji i odgovor Rusiji

Afrin će postati groblje Erdoğanovoj vojsci, poručili su Kurdi iz sirijskog grada Afrina u kojem se svaki trenutak očekuje početak velike vojne ofenzive turske vojske na tu enklavu.

Kurdi računaju na SAD

Da je pitanje trenutka početka vojne operacije, dokazuje i to što je turska vojska počela prvu fazu snažne topničke pripreme prije očekivanog napada na kurdsku enklavu Afrin, na sjeverozapadnom dijelu sirijske regije Aleppo, uz granicu s Turskom.

Turska se na vojnu operaciju odlučila nakon što su Sjedinjene Američke Države ranije najavile da će obučiti Sirijske demokratske snage (SDF), koje djeluju u sastavu YPG-a i koje bi trebale biti dio “pograničnih snaga” od 30.000 vojnika, što Ankara smatra ugrozom njezine nacionalne sigurnosti.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdoğan zaprijetio je kako će Turska „u začetku uništiti“ ovaj američki pokušaj formiranja „vojske terorista“. Proteklih dana naglo se zaoštrila retorika turskog državnog vrha prema SAD-u, nakon američke odluke o stvaranju tzv. sjeverne vojske uz sirijsko-tursku granicu, sastavljene od kurdskih snaga YPG i većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga koje, u manjem dijelu, čine i borci iz lokalnog arapskog stanovništva sirijskog sjevera.

Ankara već dulje vrijeme pokušava spriječiti teritorijalno spajanje kurdske enklave Afrin s istočnim kurdskim dijelom sirijsko-turske granice, zauzimanjem grada Azaaza i 100-kilometarskog uskog pojasa od tog grada do Jarablusa, koji je turska vojska uspostavila tijekom akcije “Štit Eufrata” u ljeto 2016. godine, u jedinstveni kurdski teritorij s perspektivom ostvarenja određenog, zasebnog, političkog statusa poput autonomije unutar sirijske države. Prema planovima zapovjedništva turske vojske, kako tvrde analitičari, općem napadu na kurdsku enklavu Afrin prethodit će snažna topnička vatra i napadi zračnih snaga po ciljevima postrojbi YPG.

Turska obavještajna služba nadzire Afrin i okolni teritorij s pomoću bespilotnih letjelica, dronova i Ankari odanih snaga na terenu kao što je Slobodna sirijska vojska, koja ima oko tri tisuće dobro obučenih i naoružanih boraca koji će biti prethodnica turskoj vojsci.

Biti će interesantno kako će američka vojska reagirati na tursku vojnu ofenzivu s obzirom na to da je američki državni tajnik Rex Tillerson kazao kako ima razumijevanje za strah Turske od mogućeg stvaranja Kurdske države ali se nije izjasnio što će SAD, kao članica NATO-a, učiniti u slučaju ulaska turskih trupa u Siriju.

Damask prijeti Turskoj

Tillerson je istaknuo kako je strategija Donalda Trumpa da američka vojska ostane u Siriji sve dok ne prestane opasnost od terorističke organizacije Islamske države. Međutim, analitičari su uvjereni kako je stvaranje vojske od 30 tisuća kurdskih boraca, koji će biti pod zapovjedništvom SAD-a, korak prema stvaranju američke baze koja će biti odgovor Rusiji koja ima vojne baze u Tartusu i Latakiji u Siriji.

Za SAD bi to bio veliki korak prema ponovnoj dominaciji na Bliskom istoku s obzirom na to da su izgubili svu moć i utjecaj u Iraku. Donald Trump je jako zabrinuti velikim utjecajem Irana na Bliskom istoku, u Iraku, Siriji i Libanonu.

Dok Erdoğan tvrdi da je vojnu akciju u Siriji dogovorio s Putinom, analitičari strahuju da bi ulazak turskih trupa u Siriju moglo dodatno zakomplicirati već ionako kompliciranu situaciju.

Službeni je Damask zaprijetio da će uništiti svaki turski borbeni zrakoplov koji prijeđe na sirijski teritorij.

Pogledajte iračke Kurde koji su izglasali neovisnost:

1/5

Komentara 16

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:05 20.01.2018.

turci če zbilja nadrapat igrali su dvosjekli mač i čekali a sad su im kurdi trn u oku i vjerujte mi njihova sva vojska neče moči izič na kraj s kurdima jer su oni dokazali da su ustvari najspremniji branit se pa eregone ako li ti se gubi izvoli pa češ samo ubrzati svoju pad i diktaturu koji vodiš ili dvoličnost koju si pokazao

IL
ilijan1a
14:43 20.01.2018.

Nadajte se Kurdi!

MX
Mister X
17:28 20.01.2018.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdoğan zaprijetio je kako će Turska „u začetku uništiti“ ovaj američki pokušaj formiranja „vojske terorista“. To je demokracija kad prijatelj saveznik NATO.a kaže istinu a ne da se sakriva i samo podvlači ispod repa poglavici ... ... ( Ili je z dogovor samo za raju izvana kao saveznici) Tako da praktički dio Sirije bude u NATO opsadom preko Turske , Kurdi su odradili svoje i tko ih teroriste više treba ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije