Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kupovali robu 'na crno' i muljali s PDV-om, 'zaradili' tako 37 milijuna kuna

Za kupnju robe na crno PDV su neosnovano iskazivali u računima i izvlačili novac iz tvrtki.
14. siječnja 2019. u 21:25 37 komentara 13538 prikaza
kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog malverzacija s PDV-om i kupovanja robe “na crno”, protiv čak 19 osoba USKOK je podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku. Na vrhu je toga popisa Aleksandar Vukičević (48), prvi čovjek tvrtke Sale, a slijede ga Marijan Novoselac (51) i Željko Alerić (58), direktori poduzeća Cezareja i Amarilis.

Vukovar USKOKOVA AKCIJA U SLAVONIJI Kako je muljala poljoprivredna mafija i tako oštetila proračun za oko 35 milijuna kuna

Keš i daljnji transferi

Riječ je, mahom, o poduzetnicima s vinkovačkog, vukovarskog te osječkog područja.

Tereti ih se za zločinačke udruženje, utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Aleksandar Vukičević, vjeruju istražitelji, organizirao je zločinačko udruženje. Upravo je on, navodi se, odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja u čak devet tvrtki. “Operirali” su na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., kada im je policija pokucala na vrata. Plan im je bio, tereti se, dokopati se novca neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest tvrtki i jedne poljoprivredne zadruge. Vukičević je, tako, nabavljao robu „na crno“ pa je prodavao tim poduzećima i zadruzi.

Krijumčarenje duhana Krijumčarenje duhana Uskok optužio skupinu krijumčara duhana koja je proračun oštetila za više od devet milijuna kuna

Za kupnju robe „na crno“, Vukičević, Novoselac, Alerić, zatim B.P. (39), B.Š. (59) i Ž.S. (50) su u ime svojih firmi ispostavljali nevjerodostojne račune.

– U tim su računima neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavljeni ti računi nalagale njihovo plaćanje, iako su znali da će tako neosnovano biti umanjene porezne obveze, na štetu proračuna Republike Hrvatske – navodi USKOK.

Potom je Vukičević, tereti se, “osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca”, i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih trgovačkih društava u lancu. Fiktivne račune i knjigovodstvenu dokumentaciju, pri tome, izrađivali su N.D. (57), R.B. (47), M.V. (22) i J.F. (31). S računa tvrtki u lancu podignuto je, prema optužnici, ukupno 178 milijuna kuna. Novac je, vjeruju tužitelji, završavao kod Vukičevića, Novoselca, Alerića te B.P., B.Š. i Ž.S. Tim su milijunima, dogovorno, dijelom nabavljali robu „na crno“, a dio je podijeljen, kako tvrdi USKOK, svim okrivljenicima.

DORH Povrat poreza Krivotvorio isprave pa državu prevario za više od pola milijuna kuna

Šokirani zaposlenici

Po tome, gotovo 37 milijuna kuna podijelili su oni međusobno, a iznos je to za koji je, neosnovanim umanjenjem PDV-a, oštećen državni proračun.

Cezareja i Amarilis među vodećim su otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Amarilis je osnovan još 1993. i danas ima 18 poljoljekarni u toj županiji te dvije u Dalmaciji. Amarilis kooperacija osnovana je 2008., na površini od oko 75.000 metara četvornih. Cezareja postoji od 1997., a fokusirani su na veleprodaju žitarica, mineralnih gnojiva, sjemenske robe i sredstava za zaštitu bilja. Kada su istražitelji 11. travnja 2017. pokucali na vrata Cezareje u Nijemcima, Amarilisa u Vinkovcima i Sale u Bršadinu, šokirani su, stoga, bili i zaposlenici, i poljoprivrednici. Akcija je odrađena u tišini, rano ujutro, a radnicima je rečeno da ne smiju napuštati radna mjesta. Otvorena je ubrzo i istraga, koja je proširivana lani u veljači.

VIDEO - prosvjed u Metkoviću


[video: 28808 / ]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • than:

    Operirali su gotovo dvije i pol godine prije nego su uhvaćeni ? Baš me zanima tko je ostao bez "stimulacije" pa ih prijavio.

  • dabssa:

    Vidim ljudi ih pravdaju. Ovi su opljackali 37mil kuna!! To je veliki kriminal a ne prezivljavljanje. To je samarcina za sve postene ljude.

  • elkomadante:

    hvataju klošare da bi kakti nešto pokazali ovcama dok pravi klošari sjede u finim stolicama i u odijelima pod zaštitom zakona ?