Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BIJEGU OD 1995.

'Kultni' japanski bjegunac predao se vlastima nakon 17 godina bijega

Makoto Hirata
Reuters/PIXSELL
01.01.2012.
u 17:01

Makoto Hirata u bijegu je otkako je kao član kulta sudjelovao u napadu izvršenom kemijskim oružjem, a tokijskoj se policiji predao samovoljno i to nekoliko sati uoči dočeka Nove godine.

Bivši član kulta Aum Shinrikyo koji je 1995. godine izvršio napad u tokijskoj podzemnoj željeznici pri čemu je poginulo 13, a ozlijeđeno 6000 ljudi, predao se policiji nakon 17 godina bijega, piše BBC.

Makoto Hirata (46) u bijegu je otkako je kao član kulta sudjelovao u napadu izvršenom kemijskim oružjem, a tokijskoj se policiji predao samovoljno i to nekoliko sati uoči dočeka Nove godine. Nadležni ga sumnjiče i za kovanje urote s ciljem otmice brata jednog od članova kulta. Čovjek za čiji je pokušaj otmice Hirata optužen, preminuo je nakon što mu je u sjedištu kulta na planini Fidži ubrizgana smrtonosna injekcija.

Preko 200 članova Aum Shinrikya osuđeno je zbog napada na tokijsku podzemnu željeznicu ali i zbog drugih zločina počinjenih u ime popularnog kulta. Trinaest ih u zatvorima čeka smaknuće dok vlasti tragaju za još dvojicom odgovornih za brutalni napad.

Aum Shinrikya brojio je sredinom devedesetih preko tisuću članova od kojih su mnogi bili pripadnici visoke klase. Svi oni vjerovali su u dolazak sudnjeg dana i bili opsjednuti Armagedonom. Njihov vođa i osnivatelj Shoko Ashakara naređivao je napade jer je tada iščekivao početak Trećeg svjetskog rata.

Komentara 1

PE
penicilin
12:18 03.01.2012.

Japan ima smrtnu kaznu i samo je treba izvršiti, sa teroristima se ne pregovara, oni se zatvaraju i neutraliziraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije