Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove optužbe

Kujundžićevo ministarstvo davalo unosne poslove njegovu prijatelju

Milan Kujundžić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
26.01.2020.
u 08:00

Tvrtka Nevena Mrkše osnovana je dva mjeseca nakon Kujundžićeva dolaska na ministarsku funkciju

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ne namjerava podnijeti ostavku na tu dužnost bez obzira na pritisak javnosti zbog prikrivanja nekretnina i njihove stvarne vrijednosti u imovinskoj kartici. Mediji, međutim, objavom novih podataka o njegovu i poslovanju njegove supruge sve više stežu obruč oko ministra i pitanje je hoće li ga on doista izdržati. Portal Telegram jučer je tako seriju tekstova o Kujundžiću nastavio objavom dokumenata koji dokazuju da je iz proračuna Ministarstva zdravstva u zadnje dvije godine isplaćeno 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić.

Unosni poslovi

Kako navodi ovaj portal, do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini.

Riječ je o tvrtki osnovanoj manje od dva mjeseca nakon što je Kujundžić stupio na ministarsku funkciju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom – u 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva dobila 1,125.653 kune, više od 50 posto svojih ukupnih prihoda. U 2019. dobila je znatno više, 3,556.047 kuna, navodi Telegram. Po službenim podacima, tvrtka je nabavljala proizvode za više bolnica u državnom vlasništvu. Neven Mrkša prije je imao firmu za iznajmljivanje plovila, bavio se i nekretninama, a njegova i Kujundžićeva supruga zajedno su gradile kuće u Markuševcu koje su se ovih dana također našle u središtu afere oko Kujundžićeve imovine.

Kujundžić je demantirao ove informacije, prijeteći tužbom Telegramu i tvrdeći da Ministartvo zdravstva nema evidentirane isplate prema Smart Medicalu, no demantira ga izvještaj o izvršenju proračuna na stranici njegova ministarstva.

Na medijske napise o Kujundžićevoj imovini već je reagiralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje provodi redovitu provjeru njegove imovinske kartice. S obzirom na razvoj događaja, može se očekivati da će taj postupak voditi u novi postupak u kojem bi Kujundžić zbog nedosljednosti u prikazivanju imovine mogao biti novčano kažnjen do 40.000 kuna.

Plenković šuti

No teško da će se fokus Povjerenstva zadržati isključivo na Kujundžićevim nekretninama. Ovo će tijelo od ministra zasigurno tražiti i da objasni odnos s Mirom Palcem, suvlasnikom veledrogerije, koji mu je kao prijatelj 2010. posudio 40.000 eura za kupnju kuće.

Povjerenstvo će, kao i u drugim sličnim slučajevima, zanimati je li i Palčeva veledrogerija poslovala s Kujundžićem. Slučaj poslovanja Nevena Mrkše zahtijevat će pak provjeru radi li se o klasičnom sukobu interesa, a umiješati bi se, uz Povjerenstvo, mogla i druga nadležna tijela s obzirom na to da je doista neobično da netko tko je tek osnovao tvrtku dobiva tako unosne poslove s državom. Na sve ovo premijer Andrej Plenković šuti i pušta svog ministra da se sam brani od optužbi. No teško da će i sam izbjeći pitanja budući da iz oporbe već najavljuju da će, ne podnese li ministar ostavku, “pokrenuti mehanizme koji su im na raspolaganju”.

VIDEO Intervju s Milanom Kujundžićem

Komentara 19

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
11:59 26.01.2020.

Krenulo je , krenulo. Sad se vidi u konačnici isplati se baviti politikom. Zdravstvo nam ode u k...c dok se ministar bavi sobom i svojom "legalno "stečenom imovinom. Mašala.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:26 26.01.2020.

Svaka takva zloupotreba položaja najviših državnih dužnosnika trebala bi se proglasiti veleizdajom i osuditi počinitelja na doživotni prisilni rad bez mogučnosti pomilovanja. Onda bi nam se možda djeca počela vraćati u RH

BL
Blomberg
12:06 26.01.2020.

Stvarno krajnje je vrijeme da se ...krene na put bez povratka. SVI na nekim polozajima trebali bi biti primjer svima drugima a ne iskoristavati svoje polozaje, tek onda bi se vidjela pravna drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije