Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministrova imovina

Kujundžić je vilu u Markuševcu kupio od tvrtke svoje žene

Zgrada u vlasništvu ministra Milana Kujundžića
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
23.01.2020.
u 19:00

Razgovarao s Plenkovićem, a onda su se pojavili 
novi detalji u slučaju imovine ministra zdravstva

Nizu ministara Plenkovićeve Vlade koji su se našli u nevolji zbog nedosljednosti u imovinskoj kartici ovih se dana pridružio i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Portal Telegram objavio je da ministrova obiteljska kuća u Markuševcu, prema procjeni vještaka PBZ-a, vrijedi više od dva milijuna, dok je ministar u imovinskoj kartici njezinu vrijednost procijenio na 900.000 kuna. Nastavio je objavom da je ministar zatim kupio kuću u Maksimiru, ali u imovinskoj kartici nije razjasnio otkud mu novac za tu kuću. Danas je otkriveno i da je obiteljska kuća u Markuševcu ispod cijene otkupljena od tvrtke ministrove supruge kojoj je godinu poslije blokiran račun. Zbog ovih napisa Kujundžića je danas na red pozvao premijer Andrej Plenković.

Prijete mu smjenom

Sam je ministar nakon sastanka s premijerom izjavio kako je Plenkoviću otprilike ponovio ono što je proteklih dana i javno priopćio, a svodi se na to da je obiteljska kuća 2010. kupljena za 195.000 eura, plaćenih kreditom od 100.000, ušteđevinom od 55.000 i pozajmicom od prijatelja od 40.000 eura.

VIDEO Markuševac: Imovina u vlasništvu ministra Milana Kujundžića

– I dalje sam, naravno, spreman očitovati se i podastrijeti što se događalo, a premijer mi je rekao da lijepo objasnim, kao što je to u uređenom društvu – izjavio je Kujundžić i dodao kako se o njegovoj ostavci nije razgovaralo. Iz Banskih dvora su, međutim, u medije pustili neslužbenu najavu da će se od ministra, utvrdi li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da je na bilo koji način prekršio zakon, tražiti da odstupi iz Vlade. Premijer Plenković, pak, kratko je rekao:

– Primio sam na znanje informaciju koju mi je dao, ali on to mora pojasniti. Prema tome, u ovom trenutku nemam ništa dodati – rekao je Plenković.

S obzirom na uobičajeno trajanje postupka pred Povjerenstvom za sukob interesa, Kujundžić se zbog pravorijeka ovog tijela ne mora previše bojati odlaska iz Vlade. Ovakvi postupci traju mjesecima, a najesen su parlamentarni izbori i mandat je aktualnoj Vladi pri kraju. Ono što bi ga trebalo brinuti jest da u javnost curi sve više informacija vezanih uz njegove nekretnine, što se prije događalo i njegovim kolegama, a na koncu im je ozbiljno poljuljalo ugled i šanse za nastavak karijere u politici.

FOTO Ministrove kuća u Markuševcu i Maksimiru

Zgrada u vlasništvu ministra Milana Kujundžića
1/4

Kad je riječ o njegovoj obiteljskoj kući u Markuševcu, Telegram je objavio da je ona 2010. godine za 100.000 eura otkupljena od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane. Ova tvrtka likvidirana je 2015. godine, no Telegram navodi da je njezin račun blokiran godinu dana nakon kupoprodaje sporne kuće daleko ispod njezine procijenjene vrijednosti, što bi moglo voditi zaključku da se ovako izvlačio novac iz tvrtke u problemima. Kujundžić, međutim, spori da je bilo što u toj kupoprodaji bilo sporno.

– Kuća je kupljena od privatne tvrtke moje supruge koja je poslovala u skladu sa zakonom, zatvorena je 2015. godine s reguliranim svim obvezama i bez kune duga – odgovorio nam je ministar na molbu da komentira najnovije podatke Telegrama.

Da je tvrtka Zidni vrt likvidirana tek 2015. godine potvrđuju i podaci iz registra Trgovačkog suda, u koje uz upis brisanja ne stoje podaci o bilo kakvim nepodmirenim obvezama. Ako je u kupoprodaji ove kuće bilo nezakonitosti, to nije nešto što bi moglo razriješiti Povjerenstvo za sukob interesa. To je posao drugih institucija, prije svega Porezne uprave, no ona zasad šuti.

Pokušao ispraviti karticu

A Povjerenstvo će u sljedećem razdoblju provesti redovitu provjeru imovinske kartice ministra Kujundžića. Potvrđuju kako su ovaj postupak pokrenuli nakon Telegramovih napisa, a postupak se obično odvija tako da se zatraži očitovanje samog ministra. Pronađu li se nedosljednosti, pokreće se postupak u kojemu ministru prijeti kazna od 2000 do 40.000 kuna.

U okviru tog postupka, Povjerenstvo se može obratiti i drugim institucijama, primjerice spomenutoj Poreznoj upravi, ali i banci koja je kreditirala kupnju nekretnina, pri čemu je Porezna uprava po zakonu dužna, a banke nisu dužne odgovarati na zahtjeve Povjerenstva. I sam je Kujundžić u međuvremenu pokušao ispraviti podatke u imovinskoj kartici koju je podnio 2016., dolazeći na ministarsku dužnost, a ažurirao krajem prošle godine, kada je unosio promjene u imovini. Pritom je, međutim, opet pogriješio unoseći podatke pa je od Povjerenstva zatražio da novu imovinsku karticu ne objavljuju dok ne ispravi nove pogreške.

Ključne riječi

Komentara 123

NK
Najam krova
19:21 23.01.2020.

Ženina tvrtka gradi, ministar kupuje ovo na slici za 100 k eura. Tvrtka propada. Ovo nije sukob interesa ovo je za remetinec.

DU
Deleted user
19:15 23.01.2020.

Izgleda da je nemoguće biti na visokoj poziciji u hdz u ako si pošten čovjek 😒

JP
juha_paradajzova
19:23 23.01.2020.

iz aviona se vidi da se ovdje izvlačio novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije