Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI PODMETNUT?

Božinović o požaru: Krim policija već je izuzela određene dokaze

Autori: Vecernji.hr, Hina
28.07.2019.
u 10:49

Četiri vatrogasca lakše su ozlijeđena, zatražena je pomoć iz Zagreba, Karlovca i dugih mjesta na kopnu, ukupno iz 7 županija

S vatrenom stihijom kod Šibenika noćas se borilo oko 200 vatrogasaca. U pomoć su im stigli kanaderi kao i pripadnici hrvatske vojske. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Kazao je da je krim policija već izuzela određene dokaze.

10:43 - Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, javlja ŠibenikIN.

- Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu – pojasnio je Tucaković.

10:20 - Od 09.53 sata otvorene su sve ceste za promet na podrucju sibensko-kninske  zupanije - istakli su iz šibenske policije.

10:14 - Na požarište kod Šibenika, gdje su kopnene snage provele cijelu noć, ponovno su upućene zračne snage PP NOS-a OSRH, a stižu i zamjenske kopnene snage, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati u nedjelju, 28. srpnja  ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.
Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva kanadera CL-415 i airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih u subotu iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

9:58 - Na požarište u Dubravi stigao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova 

– Ono što možemo konstatirat je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. 200 vatrogasaca iz naše i drugih županija, vojska, kanader i traktori odeadili su lavovski dio posla. Nikakve vitalne funkcuje stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu. Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima kako bi se istraživanje privelo kraju. Ne možemo bježati od činjenice da su ekstemni vremenski uvjeti sve opasniji, ali zato razvijamo ovaj sustav da svi koji u njemu sudjeluju riješe ove slučajeve – kazao je Božinović, javlja Šibenski portal.

9:15 - U Šibeniku je počela padati kiša. 

"Pod nadzorom je požar kod Bilica. Uključili su se i kanaderi i djeluju na području Jurasu. Na terenu je 180 vatrogasaca sa 50 pripadnika hrvatske vojske. Teško je bilo što prognozirati. Jako je jugo. Nisu ugrožene kuće", kazao je Darko Dukić, zapovjednik JVP Šibenik. Dosad je, kaže izgorjelo 900 hektara, trave makije i borove šume.

8:51 - Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva kanadera i Airtractor, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju, javlja ŠibenikIN.

Video: Izjava Darka Dukića  zapovjednik JVP Šibenik

8:31 - Teška noć je iza stanovnika Mihaljevića. Šime Lugović vratio se svojoj kući jutros oko 5.30 sati nakon što je noćas evakuiran s obitelji.

– Bilo je gadno. Kad se jutros oko 3 sata stvorio obruč ovdje ispred nas, bilo je strašno. Evakuirani smo, ali smo otišli u naš stan u Šibenik. Kad smo jutros došli nazad, vidjeli smo da je požar prebacio preko Lugovića i Dulibića i da je sve izgorjelo. Užasno je vidjeti te prizore spaljene zemlje, ali bilo nam je olakšanje kad smo vidjeli da je naša kuća spašena – ispričao je za Šibenski portal  26-godišnji Šime.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je  da su ozlijeđena još dvojica, dakle ukupno četvorica, vatrogasaca. Jedan se nagutao dima, a drugi je imao ozljedu ruke. 

1/13

8:18 - I zagrebački vatrogasci danas su se uputili u pomoć kolegama u Dalmaciji. I karlovački vatrogasci uputili su se prema Dalmaciji.

8:13 - Zbog požara zatvorene su županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i DC116 Zaraće-Milna, javlja HAK.

7:40 - U noći, buknuo je požar i na Hvaru, kod Zaraća, no taj je jutros stavljen pod kontrolu. Glasnogovornik Hvarskih vatrogasaca Cvjetko Mazalin rekao je za N1 kako je požar na Hvaru pod kontrolom. "Tijekom noći gasilo ga je 50 vatrogasaca s 13 vozila. U 6:16 u pomoć nam je došao i kanader. S kopna je upućeeno 60 vatrogasaca. Kanader je maloprije otišao, vjerojatno put Bilica, požar držimo pod kontrolom". 

7:39 - Dva su vatrogasca ozlijeđena u šumskom požaru kod Šibenika, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,  koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom". "Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je  Tucaković za  Hrvatsku televiziju.

7:20 - Dva kanadera upravo su poletjela prema području Jurasa. Sva požarišta su i dalje aktivna, situacija trenutačno ne izgleda dramatično kao sinoć, ali zbog jakog juga svaki čas se požar može opet rasplamsati - rekao je za ŠibenikIN zapovjednik JVP Šibenik Velimir Milošević, te potvrdio da su rano jutros, uz velike napore gasitelja, obranjene kuće u Slavicama.

7:10 - Na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika noćas 28. srpnja 2019. godine u 6.00 sati na izvanrednu dislokaciju u Šibensko-kninsku županiju, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila je 24 vatrogasca sa osam vozila. VZG Karlovca uputila je 13 vatrogasaca, PVZ Ogulin sedam, VZG Duga Resa jednog i DVD Vojnić tri. Interventni vod VZ Karlovačke županije vodi zapovjednik smjene JVP grada Karlovca Denis Buturajac. Na put ih ispratio županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

7:00 - Nešto iza četiri sata ujutro pušten je promet autocestom A1, ali uz ograničenja brzine zbog velikog broja vatrogasnih vozila i dima. Također je otvorena i državna cesta D-33, Tromilja-Drniš.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Video: Gašenje požara oteževa pojačan vjetar u smjeru zaseoka Mihaljevići i Lugovići

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Video: Požar kod Šibenika

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati. "To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja. Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

Video: Požar kod Šibenika

Ključne riječi

Komentara 50

SK
Skviki
07:46 28.07.2019.

Čudno, uvijek u jeku sezone kad puše jak jugo ili bura, a još čodnije da u susjedstvu gdje je ito veoma vruče ni traga vatri.

CR
CrniGaro
08:37 28.07.2019.

To je terorizam .

MO
modovisisajteMaraschino
10:10 28.07.2019.

prije rata Dalmacija je gorjela, za vrijeme rata ni zapaljivim granatama nismo mogli izazvati velike požare. požar plane i gori neko vrijeme i ugasi se, ne pomaže ni vjetar u većem širenju. mora se na određenim razmacima potpaljivati da krene veliki požar. sve ostalo su bajke da od udara munje, iskrenja dalekovoda ili opuška planu takvi požari. to se mora podmetati namjerno i planski da nastane ovakva stihija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije