Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar kod Šibenika

Situacija je kritična, vatra je blizu kuća, iz nekoliko sela evakuiraju stanovnike

Gašenje požara oteževa pojačan vjetar u smjeru zaseoka Mihaljevići i Lugovići
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/48
27.07.2019.
u 23:35

Imate li fotografije ili snimke požara? Šaljite nam na javi@vecernji.net

Pred vatrogascima je naporna i duga noć jer se požar u zaleđu Šibenika u stišava. Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave, te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

Gašenje požara oteževa pojačan vjetar u smjeru zaseoka Mihaljevići i Lugovići

"Trenutačno je na terenu oko 150 vatrogasca koji su spremni tijekom noći braniti kuće od vatrene stihije, a očekujemo  angažman i dodatnih vatrogasne snaga te će na terenu tijekom noći biti oko 200 vatrogasaca", rekao je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

On je kazao kako vjetar razbuktava vatru u više pravca te se osim prema naseljenim mjestima usmjeravala i prema vjetrenjačama vjetroelektrana na brdima  Debeljak i Krtolin, što stvara nove poteškoće na požarištu.

Situacija u mjestu Mihaljevići je kritična, javlja N1. Stanovnici se evakuiraju, a vjetar je još pojačao te je vatra stigla na pedeset metara do kuća. Oko 23.26 sati počela je evakuacija stanovnika u zaseocima Lugovići i Dulibići u Bilicama, izvijestila je policija.

Kako je javio reporter N1 televizije, jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen na požarištu Južna Dubrava, nagutao se dima, no nije zadržan u bolnici već je pušten kući.

Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti A1:

HAK je oko 23 sata izvijestio kako je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera ponovno zatvorena. Preporuka alternativnih pravaca: izlaz čvor Pirovac (A1) - D59 - Jadranska magistrala - Šibenik - D58 - ulaz Vrpolje.

Zatvorena je i  državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja .

MORH je izvijestio kako su na požarište kod Šibenika  upućena još 24 pripadnika Hrvatske vojske te je trenutačno angažirano ukupno 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802, a u pomoć pristižu i dodatne vatrogasne snage.

U uredu šibenskog gradonačelnika večeras je u 22 sata održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Šibenika zbog opasnosti od požara koji se potpomognut vjetrom, širi u nekoliko pravaca. Požarom je obuhvaćeno oko 300 hektara površine. Na sastanku Stožera izložene su informacije o trenutnom stanju na terenu te su dogovorene mjere pripravnosti i daljnje operativne radnje, budući da se vremenske prilike koje pogoduju širenju požara, očekuju do daljnjega.

Na terenu je trenutno oko 200 ljudi, vatrogasaca šibenske Javne vatrogasne postrojbe, DVD-ova, Hrvatske vojske, Državnih intervencijskih postrojbi iz Zadra i Splita te Vatrogasnih zajednica Splitsko- dalmatinske i Zadarske županije.

"Puše snažan vjetar i vatra naprosto leti, ali gasitelji te pripadnici  Hrvatske vojske i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći ne bili zaustavili širenje vatene stihije. Za sad nisu ugroženi stambeni objekti," rekao je vatrogasni zapovjednika Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Na terenu u Dubravi su i policija i pripadnici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, a kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili.

„U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu“, kazao je Mileta za ŠibenikIN.

U 13,38 sati  zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Južne Dubrave. Na intervenciju izašli JVP šibenik, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Bilice, DVD Brodarica - Krapanj, DVD Perković, DVD Zaton, DIP Šibenik sa 15 vozila i 38 vatrogasca.

Zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević kazao je ranije da će zbog dima tražiti zatvaranje autoceste.

– Gori gusta borova šuma na potezu od Dubrave, prema Vrtnom centru i autocesti. Glavnina vatrene fronte tretirana je s kanaderima i airtractorima. Na terenu su sve snage s područja Šibenika i susjednih općina i gradova. Kuće zasad nisu ugrožene, iako je vatra na stotinjak metara od nekih objekata, no u prilog nam ide južni smjer vjetra, što ne znači da se situacija neće promijeniti. Najugroženija je autocesta A1, tražimo i zatvaranje autoceste zbog dima, a na nekim mjestima je već i vatra prebacila – kazao je on za ŠibenikIN.

MORH je pak izvijestio da su na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji angažirano šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Imate li fotografije ili snimke požara? Šaljite nam na javi@vecernji.net

Gašenje požara oteževa pojačan vjetar u smjeru zaseoka Mihaljevići i Lugovići
1/48

 

 

Ključne riječi

Komentara 56

PR
prajdali100
15:10 27.07.2019.

Požar otvorenog prostora ! Otvoreni plamen,ljudskih ruku djelo.Locirati,identificirati,procesuirati i poslati koju godinu u zatvor.Ali,.......

DA
danijelrukavina4
19:32 27.07.2019.

Možda da država razmisli o angažiranju još dodatnih, pojačanih snaga za službu motrenja. Ako bi se uspjelo spriječiti bar jedan ovakav požar, to bi se isplatilo. Nadam se da ćemo ipak uspjeti stati na kraj ovome. Pričekajmo da saznamo što je bio uzrok ovom požaru. Udar groma očigledno nije. A zanimljivo je da požari nastaju kada zapuše vjetar. I nadam se da dronovi lete i snimaju.

SN
SNV
18:14 27.07.2019.

Očekivano ,počelo je puhati jako jugo..ostavke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije