Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENSka SLAGALICA

Kučan naređuje Pahoru da koalira s Jankovićem iako je autokrat

'BIH , 20.09.2007. , SARAJEVO , HOTEL HOLIDAY INN , MILAN KUCAN ZA INTERVIEWA ZA VECERNJAK FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'
1/3
07.12.2011.
u 19:54

Pahor prigovara Jankoviću zbog autokratskog ponašanja, tvrdeći kako se tako ne ponaša u krizi, a čini se da su Slovenci i izabrali Jankovića da vlada drukčije nego premekani Pahor

Donedavni slovenski premijer Borut Pahor pruža otpor ulasku u koaliciju sa Zoranom Jankovićem, relativnim pobjednikom nedjeljnih izbora, tvrdeći kako se Janković ponaša autokratski, pa se čini da bi pregovori o sastavljanju većine pod ravnanjem Zorana Jankovića mogli potrajati. Međutim, odmah se oglasio Milan Kučan, bivši slovenski predsjednik i lider još iz doba Jugoslavije, te u intervjuu za mariborski dnevni list Večer jasno poručio Pahoru da na taj način ne može voditi Socijaldemokratsku stranku.

– Socijaldemokrati ne mogu sada oprati ruke, ostati u oporbi u situaciji u kojoj Slovenija što prije treba dobiti vladu s punim ovlastima – rekao je Kučan.

On je zapravo i začetnik ideje da se Janković kandidira na izborima, posjetio ga je s izaslanstvom poznatih Slovenaca i ovaj se zaista kandidirao, riskirajući da ostane bez svega jer izborom u Državni zbor gubi mogućnost da ostane gradonačelnik. Bilo je to svega sedam tjedana prije izbora, Janković je osnovao stranku i na kraju postigao cilj – spriječiti povratak Janeza Janše na vlast.

"Osnovni, minimalni cilj koji smo vidjeli kao utopiju bio je da Janša ne dođe na vlast, da iduće četiri godine ne provedemo u verbalnom i možda drugom nasilju, lažima, prijevarama, tvrdoj ideološkoj cenzuri, sakaćenju medija i prostaštvu javnoga govora", piše ovih dana beogradska antropologinja koja živi u Ljubljani Svetlana Slapšak.

Pahor prigovara Jankoviću zbog autokratskog ponašanja, tvrdeći kako se tako ne ponaša u krizi, a čini se da su Slovenci i izabrali Jankovića da vlada drukčije nego premekani Pahor.

Pahor, prema predizbornim nagađanjima mogući novi slovenski ministar vanjskih poslova, sad bi radije da njegovi socijaldemokrati ne ulaze u koaliciju, nego da u parlamentu podupru Jankovićevu vladu. Međutim, doajen Kučan misli drukčije, kaže kako je Sloveniji u ovom trenutku potrebna veća programska povezanost i široka koalicija. Na novinarsko pitanje sudjeluje li on u formiranju desete slovenske vlade, Kučan kaže kako to ne namjerava, ali priznaje da je intervencijom i svojim utjecajem na političke odnose preuzeo dio odgovornosti.

Slovenski teolog Ivan Štuhec žestoko je kritizirao Kučana, ocijenivši kako su izbori protekli u njegovoj režiji, a Kučan na to kaže da se takvim ocjenama podcjenjuje zrelost glasača.

– Iznenadila me trezvenost birača, kako su znali ocijeniti u kakvom je država položaju i što treba. Prevladala je ocjena da država treba odgovore na gospodarsku krizu, na to kako povezati znanje i kreativnost u ekipu koja će biti odana zajedničkom cilju, a maknuti se od ideoloških podjela. Država mora zadržati socijalnu povezanost i solidarnost – rekao je Kučan.

Osim prirodnih saveznika Jankovića i Pahora, u koaliciju bi trebao ući bivši Janšin ministar uprave Gregor Virant, koji je bio favorit kao nova nada desnice sve dok nije otkriveno kako je uzeo naknadu za nezaposlene ministre od 60 tisuća eura iako je u toj godini honorarno zaradio 95 tisuća eura. Virant sada, kad se odvijaju sastanci i razgovori, kaže kako mu se ne žuri u vladu te kako se s Jankovićem razilazi oko pitanja zaduživanja države i PDV-a. U međuvremenu, Janša je izvršnom odboru svoje Slovenske demokratske stranke ponudio ostavku, ali to nije prihvaćeno. Ipak, njegova je politička sudbina upitna nakon što je prokockao već gotovu pobjedu.

Komentara 4

Avatar madcap
madcap
20:18 07.12.2011.

Izgleda da je Kučan jedini pametni i sposobni političar u Sloveniji. Zaista bi taj Pahor trebao prestati izigravati madonu kao pri susretima s Jacom i ići u čvrstu koaliciju s pobjednikom te formirati stabilnu lijevu vladu. A Janšina desnica neka se i dalje odmara u opoziciji. Tamo su korisniji.

DU
Deleted user
23:54 07.12.2011.

U inače dobrom tekstu manjka jedna teza: Pahor je zaslužio otići u oporbu odnosno ne participirati u novoj vlasti. Sjetimo se, tog mid range apartčika kao šminkera koji samo gleda kao se odjenuo i ispao, uvijek nasmiješenog pozera s lažnimm osmijehom kao da je steward nacionalnog avio prijevoznika. Dok nije došao na vlast, tepali su mu Boss obešalnik (vješalica za Boss) i postojale su tek male dvojbe da li je sposoban.Sada je svaka dvojba otklonjena i nema više ni truna sumnje da se radi samo o rutineru, koji je na vlast došao kao Potrč boy jer je stari komitetlija bio bez izgleda, kao notorni kadar - pa je poguranac dobio baby face Pahor. Tako da on doista ne zaslužuje ostati na vlasti, pa makar i teško uzdrman i kompromitiran jerbo Pahor nije u stanju voditi SLO ni u idiličnim vremenima, a kamoli usred krize i potresa unutar EU. Janković je pak prodoran i ima nešto u njemu od Drnovšeka, a to je dnevno operativni rad, brzo donosi odluke i ima optimizma u njemu a la Berlusconi (doduše i korupcije, ali daleko manji su iznosi u igri).

DZ
dzukaficuka
10:58 10.12.2011.

Zslovenci ovo vam je bilo naj pametnije da ste uzeli Jansu naj vijerojatnije bi izbijo sukob sa nama i to jako vijetroviti.Ovako sam ocekivao da HR gradani isto glasaju za nekog petog a ne za ove lazljivce i KRADLJIVCE.Opet smo dobili istu garnituru samo se zovu KUKURIKU prije su bili HDZ.Ista prica u stvari samo druga boja zastave.Jer oni isto nisu cisti vuku velike repove za sobom kao i ovi prije to znaci da ce opet biti ne isplacenih placa odpustanja radnika itd u to 100% ce biti.Jer da smo izabrali nekoga i mi kao Zslo Gradonacelnika koji ima pojma o EKONOMIJI bilo bi nam 100% bolje ali ne nama trebaju PRASINARI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije