Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MUZEJ

Kuća europske povijesti bez Hrvatske

05.05.2017.
u 08:22

Stvaranje socijalne sigurnosti predstavljeno je u muzeju Zastavom 750 - "fićom"

Zastava 750, nekoć popularni “fićo” koji je po licenci Fiata bio proizvođen u kragujevačkoj Crvenoj zastavi, našao je svoje mjesto u Kući europske povijesti, novom muzeju u Bruxellesu koji je s 56 milijuna eura financirala Europska unija.

Fićo koji je izložen kao dio priče o europskoj povijesti nosi ljubljanske registarske oznake, a među brojnim drugim eksponatima stalnog postava muzeja je i Ustav Knjaževstva Srbije, tzv. Sretenjski ustav iz 1835., Srpski rječnik Vuka Stefanovića Karadžića iz 1852., i knjiga iz 1835. pod nazivom “Danica ilirska: Pervolčtni tečaj”.

Od spomena moderne Hrvatske, barem koliko smo uspjeli vidjeti u sklopu novinarske ture prije otvorenja, tu su tek hrvatske registarske oznake u kutiji u kojoj posjetitelji mogu izvrtiti sve registracije iz 28 država članica EU. A na jednom od ekrana koji posjetiteljima objašnjavaju eksponate kustosi Kuće europske povijesti nisu uspjeli čak ni pogoditi ispravan izgled zastave Republike Hrvatske kao članice EU: nacrtali su samo trobojnicu crven-bijeli-plavi, bez hrvatskog grba u sredini.

Čitav jedan zid u Kući europske povijesti posvećen je opsadi Sarajeva.

Tu je i ručno ispisano upozorenje “pazi, snajper”, znak za tunel koji je bio “tunel spasa” dok je glavni grad BiH bio pod opsadom i artiljerijskom vatrom srpskih snaga, a izložena je i konzerva s velikom zastavom EU ispod koje na engleskom jeziku piše “konzervirana govedina”. Ideja Kuće europske povijesti nije da priča priču o svakom europskom narodu i državi, već da “istraži kako je povijest oblikovala osjećaj europskog sjećanja i kako nastavlja utjecati na naše živote danas i u budućnosti”, objašnjava se u džepnom vodiču muzeja.

“Kao i u našim životima, nekih se stvari želimo sjećati, a neke bismo radije zaboravili”, dodaje se u vodiču.

Bijeli fićo nalazi se u tematskom dijelu koji nosi naziv “stvaranje socijalne sigurnosti”.

Simbolika fiće možda se mogla nastaviti i fotografijom jednog drugog, koji je u lipnju 1991. pregazio tenk JNA u Osijeku, no u prikaz toga, ili bilo čega drugog iz Domovinskog rata, muzej EU nije se upuštao.

 

Ključne riječi

Komentara 12

FR
franjo
09:09 05.05.2017.

Hrvatska je postojala do kralja Zvonimira, od 41-45 i od 90 do danas! To je to!

Avatar antoniusbaracus
antoniusbaracus
08:45 05.05.2017.

Nema veze, ali mi cemo i dalje ponosno biti stup krscanstva!To nam ne mogu oduzeti

Avatar Personal
Personal
13:01 05.05.2017.

To nam jako dobro pokazuje što misle briselski birokrati o nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije