Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol otpora

Crveni fićo dobiva spomenik u Osijeku i sada on gazi tenk!

fico
grad Osijek
06.04.2011.
u 16:31

U zemlju ukopan T 55 preko kojega prelazi legendarni automobil čija je snimka obišla svijet, bit će postavljen 27. lipnja na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice

Ideja odavanja počasti legendarnom crvenom fići koji je na početku ratnih stradanja Osijeka nestao pod gusjenicama tenka ondašnje Jugoslavenske narodne armije, napokon će biti realizirana 27. lipnja. Punih 20 godina otkako je slika malog automobila koji nemilosrdno gazi tenkovska grdosija obišla svijet, na križanju Trpimirove (tadašnje Kleinove) i Vukovarske ulice, postavit će se tenk i fićo!

Po tenk kod ministra

– Dugo smo razmišljali na koji način obilježiti simbol otpora građana pred agresorom. Postojalo je nekoliko ideja, no u konačnici smo se odlučili da će tenk biti poluzakopan u zemlju s cijevi prema dolje, a fićo će gaziti njega – otkrio nam je Miljenko Kolobarić predsjednik gradskog Odbora za branitelje.

Tenk i fićo bit će postavljeni preko puta popularne zgrade ‘Ljepotice’, uz Drvljanik, a financijski neće opterećivati gradski proračun.

– Pronašao sam zasad dva crvena fiće koje valja srediti, a tenk, T 55, kakav je i pregazio legendarni automobil, zatražit ćemo od ministra obrane pa i od predsjednika Republike ako treba. Ne vjerujem da će biti preveliki problem – naglasio je Kolobarić.

Brendiranje grada

Za postavljanje spomen-obilježja crvenom fići koji je u ratnom vihoru simbolizirao biblijsku borbu Davida i Golijata, Grad Osijek dobio je i dozvolu obitelji vlasnika vozila, danas preminulog hrvatskog branitelja Branka Breškića.

– Uz grafit Osijek-nepokoreni grad, fićo je najprepoznatljiviji simbol obrane grada, a već sad imamo pozitivne kritike osječke javnosti na doneseno idejno rješenje. Vjerujemo da ćemo s postavljanjem fiće stvoriti i dobar brend našeg nepokorenog grada – zaključio je M. Kolobarić.

Ključne riječi

Komentara 83

PO
poirot
00:32 07.04.2011.

Osijek-Nepokoreni grad. Interesantno. Verovatno će neko snimiti seriju po istinitim dešavanjima, scenografija neće biti skupa, garaža, selotejp, i ostale sitnice i eto pravog hita.

Avatar Sor@n
Sor@n
00:33 07.04.2011.

07.04.2011. u 00:05h Juda ben Tudum je napisao/la: 06.04.2011. u 23:01h Sor@n je napisao/la: Hehe, zamisli frajera. Htio zaustaviti tenk od 70tona sa fićom, haha a to naši popuše i još bi i spomenik, uahaha koja usrano glup.a država. Sad ima penziju i BMW. će i njega pod tenk. _______________ on je poginuo nedugo poslije, tek toliko da znas i ne ser.es ___________________________________________________ To mi je promaklo jer VL stalno mjenja tekstove po običaju. No dobro što sad, poginulo je i puno mojih prijatelja i poznanika. Svima njima laka zemlja, pokoj duši i ne ponovilo se. .. a fićeku.... neznam!

DR
drmrbr
18:18 06.04.2011.

Na slici nije prikazan tenk T-55, već evidentno M-84.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije