Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet kubi

Kubanski disidenti traže 60 sekundi susreta s papom

papa benedikt xvi. (1)
AFP/PIXSELL
22.03.2012.
u 10:50

U posljednja 24 mjeseca povećan je broj progonjenih i zatvorenih političara, novinara i blogera na Kubi prema Amnesty Internationalu

RIM – Amnesty International obznanio je danas, dan prije odlaska pape Benedikta XVI. u pohod Meksiku i Kubi, da je u posljednja 24 mjeseca povećan broj progonjenih i zatvorenih političara, novinara i blogera na Kubi.

Sve je veći broj političkih zatvorenika na Kubi, obznanjuje Amnesty International. Od siječnja do rujna 2011. godine bilo je 2784 slučajeva kršenja ljudskih sloboda, što je za čak 710 slučajeva više negoli u cijeloj 2010. godini. Od ožujka prošle godine uhićeno je 65 novinara, a neki su i nakon izlaska iz zatvora ponovno uhićeni.

Kubanski disidenti zatražili su da ih na simboličnih 60 sekundi primi Benedikt XVI.

– Zamolili smo apostolskog nuncija Bruna Musara da prenese Njegovoj Svetosti kako želimo samo minutu kako bismo ga informirali o stanju kubanskog naroda – kazala je Bertha Soler, čelnica skupine Damas en blanco u kojoj se nalaze supruge, udovice i majke političkih zatvorenika na Kubi.

– Ako papa ima vremena za susret s Fidelom Castrom, zašto ne bi pronašao malo vremena za susret s oporbenjacima i emigrantima – pita se Soler, koja je u nedjelju bila zatvorena nekoliko sati.

Benedikt XVI. stići će na Kubu 26. ožujka iz Meksika. Podsjetimo da je 1998. njegov prethodnik Ivan Pavao II. bio na otoku – utvrdi komunizma. Od tada su se dogodile brojne promjene, ali komunizam je na Kubi i dalje vladajuća ideologija. Od 1959., kada je Fidel Castro preuzeo vlast u Havani, s Kube je protjerano 3500 svećenika i časnih sestara, a crkvena je imovina zaplijenjena i nacionalizirana.

Papa Ivan Pavao II., koji je došao u Vatikan iz komunističke Poljske, kazao je Castru:

– Neka se Kuba otvori svijetu i svijet će se otvoriti Kubi.

Vatikan je i protiv ekonomskog embarga nametnutog Kubi jer drži da ugrožava kubanski narod. Vlast na Kubi danas više nije u rukama Fidela Castra (85), koji ipak vlada iz sjene, a državu vodi njegov brat Raul Castro (81). Na čelu Svete Stolice više nije Ivan Pavao II., nego papa teolog Joseph Ratzinger (85 godina će proslaviti u travnju).

U posljednjih 14 godina, od pohoda Ivana Pavla II. na Kubu do danas, svijet je umnogome izmijenjen. Ali, na Kubi komunistički režim i dalje zatvara političke protivnike.

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:05 22.03.2012.

251 godinu njih trojica...raul ,fidel i papa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije