Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na potezu je DORH

Krvnik koji je na Ovčari ubio Francuza ipak može pred sud

Francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier jedna je od brojnih žrtava Spasoja Petkovića Štuke koji je do detalja opisao svoja i tuđa zvjerstva
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/4
19.05.2016.
u 23:01

Ubojica je priznao zločine, ali se nagodio s tužiteljstvom Srbije i izbjegao kaznu sve dok R. Tomašić nije otvorila temu u Europarlamentu

Spasoje Petković Štuka, jedan od glavnih egzekutora ranjenih civila i hrvatskih branitelja u Vukovaru 1991., spokojno živi u selu Vognju nedaleko od Rume, udaljen jedva pedesetak kilometara od hrvatske granice i radi kao policajac. Miran san omogućio mu je status zaštićenog svjedoka na suđenju za Ovčaru na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu prije 12 godina, kada je bivši srpski “dobrovoljac” s vukovarskog ratišta teretio 17-oricu optuženih, pa i neke koji su u međuvremenu preminuli te u konačnici priznao i da je osobno sudjelovao u cijelom nizu zločina.

Do detalja je ispričao kako su zarobljeni Hrvati autobusima dovezeni pred hangar na Ovčari gdje su ih batinali u špaliru te kako su pred iskopanom rupom formirali streljački vod i pobili oko 260 ljudi. Među njima i francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera čiji posmrtni ostaci ni danas nisu nađeni. Međutim, usprkos priznanju vlastite krivnje, zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom, pokajnik Štuka posve je oslobođen kaznene odgovornosti.

Sporazum o izručenju

I tko zna bi li tako ostalo dovijeka da hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić nije postavila pitanje Europskoj komisiji sprečava li priznavanje statusa “svjedoka suradnika” ratnim zločincima pred srbijanskim pravosudnim organima njihovo procesuiranje pred pravosudnim organima država članica Europske unije, odnosno primjenjuje li se na njih načelo “non bis in idem” prema kojemu se nikome ne može ponovno suditi za kazneno djelo za koje je već pravomoćno oslobođen ili osuđen. I odgovor je stigao. Predsjednici Hrvatske konzervativne stranke rečeno je da pravosudna tijela države članice Europske unije, pa tako i Hrvatske “imaju pravo odlučiti hoće li se baviti predmetima u svojoj nadležnosti, neovisno o odluci Srbije da svojim državljanima dodijeli status svjedoka suradnika”. Ukratko, ne postoji ni najmanja prepreka, pravna ili neke druge prirode, za suđenje Spasoju Petkoviću pred hrvatskim pravosudnim tijelima.

– Nakon podizanja optužnice, Spasoje Petković mogao bi biti izručen Hrvatskoj na temelju Sporazuma o međusobnom izručenju vlastitih državljana koji su potpisale Hrvatska i Srbija, ili u slučaju nedostatka suradnje Beograda te nakon eventualnog ulaska Srbije u EU, primjenom europskog uhidbenog naloga – kaže glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda.

Preduvjet za ovakav rasplet događaja, dakako, angažman je hrvatskog Državnog odvjetništva.

– Očekujemo da DORH podigne optužnicu jer vukovarske žrtve to zaslužuju, osobito sada kada imamo pravni temelj za kazneni progon. Mnogi zazivaju dobrosusjedske odnose, ali oni se mogu graditi jedino na istini – kazao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.

Potraga za 64 tijela

Damir Markuš Kutina, dragovoljac HOS-a pod čijom se zastavom u Vukovaru borio i Jean-Michel Nicolier, podsjeća da još 64 tijela s Ovčare nemaju svoj grob, među njima i francuski dragovoljac.

– Snimajući serijal “Heroji Vukovara”, filmaši Eduard i Dominik Galić uspjeli su nabaviti dokument na 80 stranica s beogradskog suđenja za Ovčaru. Tada sam, prije nekoliko godina, na televiziji govorio o slučaju Petković pa su me pozvali u kutinsku policiju gdje sam dao iskaz DORH-u. Međutim, odonda nisu napravili ništa što je nevjerojatno jer imamo i priznanje ubojice i svjedoke, a sada i zeleno svjetlo iz Europe. Očekujem Štukino izručenje jer bilo bi tragično da se njegov zločin zataška – kaže Damir Markuš Kutina. Stoga smo prije dva dana poslali upit glasnogovornici DORH-a s pitanjem poduzimaju li se istražne radnje u slučaju Petković, međutim odgovor nije stigao. I 25 godina nakon strašnih zločina vukovarske žrtve još će pričekati na pravdu.

>> Dokumentarni film o mladom francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru ‘Sve je bio dobar san’ nastavlja svoju turneju po kinima u Hrvatskoj - pogledajte trailer

 

Komentara 52

IB
ivica.barac.62
23:29 19.05.2016.

Sve se moze kad se hoce.De Ruzo poguraj I za ostalu nestlu bracu

CI
cincokapulicaf
23:37 19.05.2016.

Sramota. DORH istražuje hrvatske branitelje čak i zbog vrijeđanja. "...Tada sam, prije nekoliko godina, na televiziji govorio o slučaju Petković pa su me pozvali u kutinsku policiju gdje sam dao iskaz DORH-u. Međutim, odonda nisu napravili ništa što je nevjerojatno jer imamo i priznanje ubojice i svjedoke, a sada i zeleno svjetlo iz Europe..."

TA
tanjaraf
23:48 19.05.2016.

Ako ovo ovisi o inicijativi DORH-a....zaboravite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije