Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean-Michel Nicolier

Majci francuskog heroja Vukovara stan u Zagrebu

lyliane fournier
Foto: Anto Magzan/Pixsell
28.10.2015.
u 14:45

Lyliane Fournier lani se doselila u Karlovac, gdje je živjela kao podstanar

Premda za svoju žrtvu ništa nije tražio, Hrvatska mu ipak vraća dug. Hrvati su o njemu napisali knjigu i snimaju dokumentarni film. Njegovo ime nosi jedan most u Vukovaru, gradu koji je ostao braniti do smrti.

U sjećanju suboraca

Jean-Michel Nicolier bio je 25-godišnjak iz Vesoula koji se 1991. uključio u Domovinski rat premda ga s Hrvatskom do tog trenutka nijedna spona nije vezala, ali je za nju dao život: pao je kao prva žrtva Ovčare, a njegovo tijelo ni danas nije pronađeno.I tko zna bi li Jean-Michel Nicolier ostao tek bezimeni strani dragovoljac koji živi u sjećanjima svojih suboraca da se prije nekoliko godina za njega nije zauzeo Antun Ivanković, i sam hrvatski branitelj iz Tovarnika, kome treba zahvaliti što se Francuzovo ime uopće našlo u Registru branitelja te na pokretanju inicijative za odlikovanje.

Zahvaljujući Ivankoviću, tadašnji predsjednik Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo u studenome 2011., kada je domaća javnost upoznala i njegovu majku Lyliane Fournier. Tih dana, kada je prvi put posjetila Hrvatsku, pa i Vukovar, pridružila se Koloni sjećanja gdje su joj prilazili nepoznati ljudi ganuti tragedijom njezina sina. Te su joj snažne slike pomogle donijeti važnu odluku pa je napustila sav svoj život u Francuskoj te se doselila u unajmljeni stan u Karlovac.

Bliže Jean-Michelu. No ovih dana Lyliane će biti još bliže svome sinu. Tijekom petka, ministar branitelja Predrag Matić uručit će joj ključeve njezina novog doma: stana od 43 kvadrata u zagrebačkom naselju Borovje.

Prva žrtva Ovčare

– Razgovarao sam s gospođom Lyliane, jako je zadovoljna i zahvalna. I osobno sam jako sretan što je Hrvatska zahvalila toj obitelji na sve načine na koje smo mogli, pa i mirovinom i stanom, što joj kao majci poginulog hrvatskog branitelja pripada zakonom – kazao je Matić pa još jednom podsjetio na uistinu epsko stradavanje Francuza kojeg je ranjenog uoči pada Vukovara u bolnici pronašla francuska televizijska ekipa i ponudila mu bijeg, ali je odbio jer je s Vukovarom “u dobru i zlu”.

No samo nekoliko sati kasnije, nakon batinjanja pokraj hangara na Ovčari, metkom u glavu dokrajčio ga je Spasoje Petković Štuka, što je i priznao na Specijalnom sudu u Beogradu, no s liste optuženih ratnih zločinaca izbrisan je zahvaljujući statusu “svjedoka suradnika”.

– Ostaje utjeha da će njegova majka ostati živjeti u zemlji za koju je junački poginuo – rekao je Matić.     

>> Jean-Michel ubijen je nakon pada Vukovara, njegovo tijelo još nije pronađeno

Komentara 68

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
15:22 28.10.2015.

Bravo jos samo da je saznati gdje je srbsko cetnicka gamad bacila tijelo heroja.Da ga majka u miru sahrani

Avatar komentatorx
komentatorx
15:18 28.10.2015.

Podržavam.

Avatar bok
bok
15:12 28.10.2015.

Lijepa gesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije