Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvareni neznatni uspjesi

Krvava bitka za Bakhmut: Umirovljeni vojni dužnosnici analizirali rusku taktiku

FILE PHOTO: A local resident walks an empty street in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
17.03.2023.
u 10:02

Umirovljeni general-pukovnik Stephen Twitty rekao je da je Putinov uspjeh u Bakhmutu više znak da on ubacuje ogromne resurse u ovaj određeni grad, a ne da ruska vojska postaje sve bolja

S početkom rata u Ukrajini bitka za Mariupolj postala je sinonim borbe Ukrajinaca protiv ruske agresije. Međutim, sa slomom obrane Mariupolj je ubrzo zaboravljen, a u prvi plan je iskočila bitka za grad Bakhmut za koji se krvave i teške borbe vode već mjesecima. Ruskom ratnom stroju je neophodna jedna takva pobjeda, a uz to zauzimanje Bakhmuta bi Rusiji otvorilo i omogućilo neke nove smjerove napredovanja. U isto vrijeme saveznici ne vide prevelikog razloga zašto Kijev toliko insistira na obrani grada posebno jer će u toj obrani izgubiti dobar dio kvalitetnih i obučenih postrojbi.

Sve to događa se u vrijeme dok iz Moskve svakodnevno dolaze informacije o napredovanju ruske vojske kod Bakhmuta, da preuzimaju dijelove grada, opkoljavaju ga te da je zauzimanje grada pitanje samo dana. Međutim, unatoč svim tim izvješćima sa ruske strane vojni stručnjaci smatraju kako ruska vojska vjerojatno nije uspjela poboljšati svoju cjelokupnu situaciju na terenu. Tako Newsweek donosi analizu trojice umirovljenih vojnih dužnosnika koji smatraju kako je Rusija potrošila znatnu količinu resursa na Bakhmut i to možda nauštrb svojih dugoročnih ciljeva u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISW) je još 5. ožujka ustvrdio kako Ukrajina u Bakhmutu vjerojatno provodi ograničeno taktičko povlačenje iz grada da bi predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski prije nekoliko dana kazao kako je obrana Bakhmuta i dalje glavni fokus njegovih snaga.

- To definitivno nije nova strategija. Od početka rata Rusi su imali značajne gubitke i izgubili bitke koristeći sve vrste svojih konvencionalnih ratnih organizacija. Ono što se dogodilo u Bakhmutu jest da su u početku počeli s organizacijom Wagner koja je koristila uglavnom zatvorenike kaznenog sustava za izvođenje napada, a koristili su napade 'ljudskim valom'. Taktika 'ljudskog vala' omogućila je ruskim snagama da postignu 'neki napredak' u Bakhmutu, ali je također rezultirala i velikim žrtvama – rekao je za Newsweek umirovljeni general Jack Keane koji je služio kao zamjenik načelnika stožera i vršitelj dužnosti načelnika stožera američke vojske.

VIDEO Šef Wagnera došao u Bahmut i poručio Zelenskom: 'Pustite ih da odu, grad je opkoljen'

Događanja oko Bakhmuta komentirao je i umirovljeni general-pukovnik Stephen Twitty, koji je također bivši zamjenik zapovjednika američkog zapovjedništva za Europu, koji je za Newsweek rekao da je Putinov uspjeh u Bakhmutu više znak da on ubacuje ogromne resurse u ovaj određeni grad, a ne da ruska vojska postaje sve bolja.

- Taktika napada ljudskim valovima podrazumijeva da su plaćenici Wagnera, obično bivši zatvorenici, prvi prisiljeni ući u borbene situacije kako bi ubili što više Ukrajinaca i pomogli u lociranju Ukrajinaca. Tada profesionalne snage mogu ući u izvođenje preciznih manevara pješaštva. Strašno je vidjeti val osuđenika i vojnih obveznika koji su stavljeni u bitku, loše su obučeni, loše opremljeni i ponašali su se kao ljudski valovi kako bi se postigao ovaj cilj - rekao je Twitty.

Kevin Ryan, umirovljeni brigadni general i sadašnji viši suradnik na Harvard Kennedy School Belfer Center, rekao je za Newsweek da ruska vojska ima unatoč svim uloženim resursima neznatan napredak.

- Ruska vojska troši mnogo vremena i resursa proučavajući rat i vojnu znanost na mjestima kao što su Ruska akademija vojnih znanosti i Ruski nacionalni centar za upravljanje obranom. Rusko vojno vodstvo posvećuje mnogo napora pokušavajući naučiti lekcije iz uspjeha i neuspjeha. Ruska vojska je već ispravila neke pogreške. Tako su na početku pokušali s brzim napadom preko širokog niza bojišnica, ali sada su svoje napore koncentrirali na uske sektore s metodičnim čišćenjem sela i gradova – rekao je Ryan.

Komentara 16

Avatar 15545
15545
17:14 17.03.2023.

Kako sad uspijeh kad rusi gube? Nema ljudi, orudja, municije, tenkova...ostalo malo nesto medjeda sa lopate koji su dobro uvjezbani da voze avione...

Avatar Dragovit
Dragovit
14:34 17.03.2023.

Još jedan analitičar u nizu koji Rusiju vidi na koljenima.

Avatar rusijajeagresor
rusijajeagresor
12:25 17.03.2023.

da nema wagnera koji je ostvario neke manje uspjehe (okupacija soledara i manjeg dijela Bhamuta nakon 6 mjeseci brutalnih borbi i enormnih gubitaka), ruska vojska ne bi se pomakla s mjesta zadnjih 6 mjeseci. wagner je to skupo platio, procjene su da je u agresiji na Bahmut do sada ruska strana pretrpjela gubitke od 20.000-30.000 ljudi, a procjene gubitaka wagner grupe još su veće jer od 50.000 ukupno angažiranih boraca, ostalo ih je manje od 10.000. zato wagner sada na sve strane poziva nove ljude kako bi popunio desetkovane postrojbe, no ne znam koliko bi netko morao biti lud ili očajan da im se pridruži uz minimalne šanse da preživi ulogu topovskog mesa u Ukrajini!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije