Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri pitanja

Krunoslav Mikec: Ovog ljeta neće biti onoliko kiše kao lani

mikec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
19.04.2015.
u 22:20

Srećom, već od sredine idućeg tjedna opet će zatopliti i dani pred nama bit će većinom suhi

Opet je naglo zahladnjelo. Jesmo li se prerano poveselili toplom, sunčanom i ugodnom proljeću?

U proljeću smo pa je i vrijeme tijekom ovog vikenda uobičajeno za proljeće, ali nije onako stabilno kako većina priželjkuje. Prolazno zahladnjenje, čak i s malo snijega, nije ništa neobično za ovo doba godine. Srećom, već od sredine idućeg tjedna opet će zatopliti i dani pred nama bit će većinom suhi.

Pred nama je 1. svibnja i bit će to produženi praznički vikend. Kakvo nas vrijeme tada čeka?

Razumijem da mnogi već sad žele napraviti planove za taj praznički vikend, no sa stručne strane bilo bi neozbiljno toliko unaprijed davati neku podrobniju prognozu na koju bi se ljudi mogli osloniti. Ono što možemo prognozirati nekakav je trend vremena koje se očekuje i prema tome može se vidjeti da će kraj travnja i početak svibnja biti uglavnom prosječno topli ili malo topliji od prosjeka, uz mogućnost manjka ili čak izostanka oborina. S vjerojatnošću od 60% mogao bih reći da bismo tada mogli imati suh i sunčan vikend.

Prošla je godina bila najtoplija u Europi od kada postoje mjerenja. Hoće li je ova godina nadmašiti?

Teško je reći hoće li ova godina nadmašiti 2014., no s obzirom na trend toplih godina koje imamo u ovom tisućljeću, pa i u ovom stoljeću, uključujući i dugoročnu prognozu kojom raspolažem, može se zaključiti da će i idući mjeseci uglavnom biti topliji nego što je uobičajeno. To se odnosi na razdoblje do listopada ove godine. Prema trenutačno dostupnom prognostičkom materijalu, izgleda da bi nam predstojeće ljeto moglo biti toplije od prosjeka, ali nema naznaka za neke ekstremne vrućine. No, kao što se svi dobro sjećamo, prošlo je ljeto bilo izuzetno kišovito, a sada nema signala da bi se to i ove godine moglo ponoviti.

>> Nakon zahladnjenja dolazi sunce i više temperature

Komentara 4

DU
Deleted user
08:48 20.04.2015.

Moje srce bit će na mjestu tek kad te tvrdnje Mikec Kruneka potvrdi Vakula Zoki, najveći živući meteorolog u Hrvata (i šire).

NV
novo vriijeme
00:09 20.04.2015.

kako zna šta će biti za tri mjeseca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije