Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nobelovac u rovinju

Krugman: Hrvatske ne treba žuriti s uvođenjem eura

paul krugman
Foto: Reuters
1/8
05.10.2012.
u 13:52

Vlada ne treba činiti više nego što mora, napominje ekonomist dodajući da hrvatska vlada ne može reći ne zahtjevima iz Europske unije, ali se treba prilagoditi

– Kada bi vrijeme mogli vratiti unazad, tada ne bi trebalo uvoditi maastrichtske kriterije jer je stvaranje eura bilo temelj za krizu u Europi. To je isto kao i s vicom o vozačici koja je prošla kroz crveno pa pregazila pješakinju. Tad je zavapila: "Kad bih vrijeme mogla vratiti unazad, ne bih to učinila". No, kad se vratila unazad, ponovno ju je pregazila – kazao je Paul Krugman, američki ekonomist i nobelovac koji je bio glavni govornik na drugom Adris Business Forumu u Rovinju.

>>Krugman: Hrvatsku može spasiti samo izvoz, ali uz oporavak i EU

Premda je uvođenje eura bilo greška, Krugman kaže da bi sada druga pogreška bila dopustiti da se sustav uruši. Njegov je savjet i preporuka europskim vlastima da rade na političkoj, poreznoj i bankarskoj uniji te da Europska središnja banka dijeli kredite zemljama koje se nađu u poteškoćama.

– Europa bi trebala pomagati svoje države na isti način na koji to čini SAD. Florida je doživjela sličan kolaps kao i Španjolska, zbog pada tržišta nekretnina, no njima je Washington potpomogao sa šest posto tamošnjeg BDP-a.  Španjolskoj nije pomogao nitko, naglasio je nobelovac.

Njegov nastup slušali su gotovo svi vodeći menadžeri i poduzetnici u zemlji kao i tri vladina ministra; Radimir Čačić, Mirando Mrsić i Veljko Ostojić.

Kad je riječ o Hrvatskoj, Krugman je odmah rekao da nije poznavatelj prilika u Hrvatskoj, ali je rekao da ne trebamo žuriti s uvođenjem eura jer će vrijeme pokazati u kojem će se mjeru odvijati stvari u eurozoni.

– Vlade malih zemalja pa tako i Hrvatska nemaju puno manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska vlada ne može reći ne zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi – kazao je. 

Komentara 49

DU
Deleted user
14:21 05.10.2012.

Problem pred kojim se našla EU i ostatak svijeta su banke i oni koji vode banke. A problem koji ima država poput Hrvatsku, su ljudi i političari koji ne odgovaraju za svoja djela. I Svijet je dobio zakone slične onima mafijaškim zakonima, tipa Al Capone i družina, samo njih nitko neće proganjati.

Avatar morski covik 1
morski covik 1
14:26 05.10.2012.

Nes' ti strucnjaka...

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:26 05.10.2012.

Ukinuti regulativu, to je njima cilj onda se može još više obogatiti. Kakvima sve daju Nobela, katastrofa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije