Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRSTULOVIĆ OBJAVIO

Štete od požara kod Splita najmanje 220 milijuna kuna

Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/3
01.08.2017.
u 10:49

Potvrdio je, između ostalog, i da se požar širio brzo zbog zapuštenih parcela

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u utorak je, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području, izvijestio kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna.

"Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima", rekao je Krstulović Opara.

Izvijestio je kako je do sada prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 posto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile.

Andro Krstulović Opara
1/12

Splitski gradonačelnik naglasio je kako je prioritet gasitelja bila zaštita ljudi i kuća.

"Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolišu. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali se moramo bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija", rekao je Krstulović Opara. Dodao je kako je opožareno oko 4.500 hektara površine.

Najavio je kako će se u gradskom proračunu za 2017. "preformulirati prioriteti" radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca.

Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.

Požar na splitskom području buknuo je 17. srpnja ove godine oko 40 minuta iza ponoći a njegovo je gašenje proglašeno 25. srpnja, 24 sata nakon posljednjeg vidljivog dima, navedeno je u pisanoj informaciji za tematsku sjednicu splitskog Gradskog vijeća.

Andro Krstulović Opara
1/14

Komentara 5

Avatar faresusmaus
faresusmaus
11:01 01.08.2017.

ja bi reka najmanje 221 milijuna kuna

EL
EldersRealm
12:11 01.08.2017.

Ok, isplatite im to ali onda vlasnicima zapustenog zemljista ispostavite racun za gasenje i za ciscenje terena, proporcionalno povrsini koju imaju u vlasnistvu u odnosu na opozareno podrucje. Nakon toga im sukladno njihovoj procijeni vrijednosti zemljista opalite porez na tuu zemlju i stavite teret da ju ne smiju prodati dok ju ne vrate u prvotno stanje.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
13:39 01.08.2017.

Štete od požara kod Splita najmanje 220 milijuna kuna?!? Nisam znao da korov na zapuštenoj zemlji toliko košta! Po ovoj cifri ispada da je cijela okolica Splita bila obrađena i kultivirana, lakrdija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije