Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević u novim pregovorima za nabavu borbenih zrakoplova

Ministar obrane je potvrdio da se nakon propalih razgovora s Izraelom o nabavi borbenih zrakoplova, trenutno o tome razgovara sa SAD-om i Švedskom
23. svibnja 2019. u 13:01 12 komentara 782 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar obrane Damir Krstičević nakon usvajanja Godišnjeg izvješća o obrani u četvrtak je kazao da je Vlada i dalje odlučna riješiti strateško pitanje nabave borbenih zrakoplova te da o tome razgovara sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

u Divuljama Vježba 'Sigurnost 19' pokazala da je Hrvatska spremna za ljetnu protupožarnu sezonu

Nakon što je na sjednici Vlade prihvaćeno Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, Krstičević se osvrnuo na postignuto te je istaknuo da Vlada u svom mandatu sustavno i organizirano jača i modernizira Hrvatsku vojsku.

"Mislim da smo joj vratili sjaj iz Domovinskog rata, i mislim da se naši vojnici zaista dostojanstveno osjećaju", kazao je nakon sjednice Vlade dodavši da je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu poslije 28 godina vraćen zrakoplov Rudolfa Perešina.

Smatra i da je borbeno zrakoplovstvo potrebno Hrvatskoj i njenim budućim generacijama, te da će nabava borbenih zrakoplova biti ogroman tehnološki iskorak za HV.

Krstičević je potvrdio da se nakon propalih razgovora s Izraelom o nabavi borbenih zrakoplova, trenutno o tome razgovara sa SAD-om i Švedskom.

Ministar Damir Krstičević i Mirko Šundov otvorili spomen sobu 4. gardijske brigade Pauci LOURDES Krstičević: Za sposobnog hrvatskoga vojnika osim fizičke dimenzije, osobito je važna i ona duhovna

"Vlada je i dalje odlučna da osigura to strateški važno pitanje za državu. Kada budemo imali konkretne informacije, o tome ćemo pravovremeno obavijestiti hrvatsku javnost", izjavio je.

Kazao je i da će se kod izbora najbolje ponude voditi "onim što je najbolje za Hrvatsku", te da će nakon konkretnih ponuda od SAD-a i Švedske stručna skupina tako i odabrati.

Na novinarsko pitanje o tome kojoj je ponudi Vlada više sklona, Krstičević je odbio "špekulirati" o tome i kazao da "ima vremena".

"Mi otprilike znamo i iz prvog pokušaja koje su cijene", kazao je naglasivši da su u pokušaju s Izraelom, ali i na primjeru Bugarske i Slovačke koje su također nabavljale borbene avione, prikupljena potrebna iskustva te da je ključ da je Vlada odlučna riješiti to pitanje.

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

  • lorena.pajtak:

    Iz propalog dogovora s Izraelcima smo izvukli pouku i nešto naučili i to je pohvalno te još pohvalnije što nakon svih bura nije se odustalo od nabavke aviona koji su nužni Hrvatskoj i vjerujem kako će se naći najprihvatljiviji model za nas

  • tihomir.zeljkovic:

    Napokon će Hrvatska dobiti vrhunske čuvare zračnog prostora Hrvatske, a to ćemo moći zahvaliti prije svega Krstičeviću i Vladi RH samo mi je žao što te već prije netko nije imao hrabrosti i želje riješiti

  • zip123:

    Nemoj.Molim te,nemoj.