Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stanje je zabrinjavajuće'

Krstičević: Piloti svaki dan trebaju ući u MiG-ove, a ne znaju hoće li sletjeti

 krstičević, morh
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
16.03.2017.
u 10:38

Na upit o rokovima za kupnju novih aviona, Krstičević je ustvrdio kako je već davno prošao rok za to "ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je stanje s MiG-ovima zabrinjavajuće, ali nacionalna sigurnost nije ugrožena te da je "prizemljeno ono što je neispravno" jer je sigurnost pilota na prvom mjestu.

"Što se tiče MiG-ova, stanje je zabrinjavajuće. Znate da imamo hrvatske pilote i da su oni sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo zamisliti kako je tim ljudima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti. Treba li nam još jedan slučaj kojeg smo imali, da nam avion padne, pilot pogine ili da, s druge strane, taj MiG padne na neko naseljeno mjesto", izjavio je Krstičević novinarima prije Vladine sjednice.

Istaknuo je da nacionalna sigurnost nije ugrožena i da je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće koje se postavljaju pred nju. 

"Mislim da svi skupa imamo odgovornost, ja kao ministar, svi, riješiti tu situaciju. Već sam dao zahtjev Vladi, kao i struka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, da nam treba ta sposobnost air-policinga – jedna eskadrila, deset jednosjeda, dva dvosjeda. Sada je na Vladi da nađemo način da otvorimo proces i konačno ne odgađamo tu odluku", poručio je.

Već odavno prošao rok za kupnju novih aviona

Na upit o rokovima za kupnju novih aviona, Krstičević je ustvrdio kako je već davno prošao rok za to "ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom".

"To su riješile sve europske države – Češka, Mađarska, Rumunjska, a ove godine rješavaju Slovačka i Bugarska. Mislim da je vrijeme i da naša Hrvatska u korist budućnosti i odgovornosti prema budućnosti to riješi. Novci su uvijek problem, ali ne trebamo to gledati samo kao trošak, već i kao investiciju", dodao je.

Kao jedno od rješenja za kupnju novih aviona u obzir dolazi i prodaja državne vojne imovine. "Ispitat ćemo sve i to je jedno od rješenja. Na prvom mjestu mora biti sigurnost ljudi", poručio je.

Na pitanje koliko točno MiG-ova leti, ponovio je kako je stanje je zabrinjavajuće, a ostalo je klasificirani podatak. "Posljednjih dana može se vidjeti da je ta brojka vrlo promjenjiva. Postoje problemi, puno neispravnosti i vidimo da to ne funkcionira", kazao je. 

Naglasio je kako je sve što je neispravno – prizemljeno. "Načelnik Glavnog stožera i svi imaju odgovornost, sigurnost pilota na prvom je mjestu. Ono što je neispravno ne smije biti u zraku. Najvažnija je sigurnost hrvatskog čovjeka i pilota", poručio je ministar obrane.

>> Na predstavljanju novog Gripena i Hrvatska navedena u budućim suradnjama

>> U ovim županijama MiG-ovi bi mogli probiti zvučni zid

Komentara 10

DU
Dudek
11:17 16.03.2017.

čimbenik, pametno Bre zboriš. Samo tko je sve to uništio u Republici Hrvatskoj? Vaši istomišljenici. Kod su parket lovili, danas njihova djeca i unuci vladaju.Zato je to tako.U vama toliko mržnje. To je opasna bolest.Dijagnoza, Mi ili Oni!

Avatar toxic alien
toxic alien
13:22 16.03.2017.

Ne samo da ne znaju hoce li sletjeti, nego ne znaju ni hoce li poletjeti.

BJ
Bjelovar112
11:29 16.03.2017.

Za sad se razmislja o uvodenju vojnog roka treba ga no ne za sad sad je nuzno taj novac koji bi se ulozio u vojni rok ulozit u moderniziranje sadasnjih snaga i objekata u kojim decki borave . vojni rok u sljedecem mandatu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije