Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afere hypo i ina-MOl

Krše li zbog Hernadija i Austrija i Njemačka zakon?

15.10.2013. Tiszaujvaros, Madjarska - Madjarski premijer Viktor Orban i predsjednik Uprave MOL-a Zsoltan Hernadi, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, otvorili su novi pogon butadiena u tvornici Tiszai Vegyi Kombinat.  Photo: Boris Scitar/Vecernji
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
12.11.2015.
u 19:00

O obustavi istrage ne može odlučivati policija, već sudovi u tim zemljama

Zsolt Tamas Hernadi, prvi čovjek mađarskog MOL-a i lice s crvene Interpolove tjeralice, te osoba za kojom je Hrvatska raspisala europski uhidbeni nalog (EUN), slobodno se šeće Austrijom i Njemačkom, koje bi sukladno postojećim europskim zakonima morale postupiti po hrvatskom EUN-u i uhititi ga. No po EUN-u nije postupila ni austrijska ni njemačka policija, a razlog je to što su njihova nadležna tijela obustavila potragu za Hernadijem, i to a da nisu pokrenula postupak izvršenja hrvatskog EUN-a.

Obavijest iz Mađarske

Učinili su to nakon što je ured Interpola u Beču 14. rujna 2015. zaprimio obavijest mađarskog Ministarstva pravosuđa, u kojoj se navodi da činjenični opis djela na kojem se temelji međunarodna potraga za Hernadijem odgovara činjeničnom opisu djela zbog kojeg je protiv Hernadija pokrenut postupak pred Općinskim sudom u Budimpešti. Hernadi je u tom postupku oslobođen, pa Mađari smatraju da je riječ o pravnom načelu "ne bis in idem", odnosno da se Hernadiju ne može suditi dva puta za istu stvar. Zbog toga su Mađari odbili postupiti po hrvatskom EUN-u, a cijela priča pretvorila se u prvoklasni policijsko-pravosudno-politički skandal. Jer, ako se radi o načelu "ne bis in idem", onda o tome ne može odlučivati ni austrijska ni njemačka policija, a ni mađarsko Ministarstvo pravosuđa, već mjerodavni sud. U ovom slučaju to bi bili sudovi u Austriji i Njemačkoj, da je Hernadi po hrvatskom EUN-u bio uhićen na teritoriju tih država. Nadalje, u tom bi slučaju nadležna pravosudna tijela tih zemlja o razlogu odbijanja Hernadijeva izručenja trebala izvijestiti nadležna pravosudna tijela u Hrvatskoj, no umjesto toga, oni nisu ni pokrenuli postupak izvršenja hrvatskog EUN-a. Osim toga, načelo "ne bis in idem" ne primjenjuje se na odluke vezane za EUN, već samo na kaznene postupke u kojima se odlučuje o osnovanosti optužbe.

Različita djela

Drugim riječima, činjenica da je Mađarska zbog, kako su naveli, svojih nacionalnih interesa odbila Hrvatskoj izručiti Hernadija, ni na koji način nije smetnja da o hrvatskom EUN-u odlučuju Austrija i Njemačka, na čijem se teritoriju Hernadi zatekao. No važnija od svega je činjenica da je Hernadi u Mađarskoj oslobođen optužbi za pronevjeru i prijevaru, dok je u Hrvatskoj optužen za davanje mita, što nije isto kazneno djelo, pa se ne može smatrati ni da mu se dva puta sudi za istu stvar. Inače, postupak koji je protiv Hernadija pokrenut u Mađarskoj bio je manevar za izbjegavanje hrvatske optužnice, a sudeći po svemu što se oko Hernadija događa, manevar je uspio, dokazavši još jednom da pred zakonom nismo svi jednaki. Ni u Hrvatskoj ni u EU.

>> Posrednik Ježić još ‘drži’ milijune od mita Sanaderu

Komentara 10

Avatar juricamesko
juricamesko
19:17 12.11.2015.

ne samo da Mađarska nije uslišila molbe slučajnog premijera da nam izruče Hernandija nego mu tu želju nisu ispunile ni njemačka i austrija. hoće li i njih optužiti da nisu demokratske države i da im pravosuđe ne valja.

PO
pozornik66
20:45 12.11.2015.

Jado jadni , ti ćeš pisat da Njemačka , Austrija i Madjarska krše zakon, najvjerovatnije ti i ne znaš njihov zakon , nije ti to šugoslavija

DU
Deleted user
19:41 12.11.2015.

austrijsko i njemacko pravosude je mnogo gore nego hrvatsko. tamo ti je dovoljno donesti pun kufer para, i sve ce ici po tvojem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije