Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kroz Vrapče prođe i 100.000 ljudi godišnje

U Vrapču se godišnje liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.
16. studenoga 2019. u 13:17 7 komentara 1741 prikaza
Foto: Robert Anic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Zavod za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče od jučer nosi ime prof. Vlade Jukića, dugogodišnjeg ravnatelja Klinike koji je preminuo u ožujku ove godine. U Vrapču su otvorili i Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, obilježivši tako 140 godina od osnutka ove najstarije i najveće psihijatrijske ustanove u Hrvatskoj.

'02.09.2010., Zagreb - Psihijatrijska bolnica Vrapce na adresi Bolnicka cesta 32. Photo: Goran Jakus/PIXSELL' Lopov glazbenik Provalio u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče i ukrao gitare i pojačala

Stožerna ustanova

– Ovo je veliki datum koji sam za sebe puno govori, Klinika za psihijatriju Vrapče sinonim je hrvatske psihijatrije i predstavlja stožernu hrvatsku psihijatrijsku ustanovu – kazala je doc. Petrana Brečić, ravnateljica Vrapča.

Novootvoreni Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju uređen je u prostoru koji se od početka koristio kao stolarska radionica, a obnovljen je na poticaj bivšeg ravnatelja Vlade Jukića. Grad Zagreb u tu je obnovu uložio 11 milijuna kuna. Osim dnevne bolnice, u tih će se 850 četvornih metara provoditi psihoedukativni programi za bolesnike i članove njihove obitelji.
U Vrapču se godišnje liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.

lisice IMA I TOGA Uhvaćen dok je provaljivao u bolnicu Vrapče

Inicijativa za izgradnju “Zavoda za umobolne Stenjevec” pokrenuta je sredinom 19. stoljeća. Tridesetak godina prije njegove izgradnje, 1877. godine, Sabor donosi "Zakon o ustrojenju javne ludnice za opseg Kraljevine Hrvatske i Slavonije“, a Zavod je počeo s radom 15. studenog 1879. godine. Slične su ustanove u Beču i Budimpešti otvorene samo desetak godina ranije. U čast banu Ivanu Mažuraniću, kao najzaslužnijem za izgradnju bolnice, u ulaznoj veži postavljena je ploča s natpisom: “Za banovanja Ivana Mažuranića bude ovaj hram čovječnosti po zaključku Hrvatskog sabora podignut godine 1878. i 79.”

Bolnica je danas stožerna psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj i u njoj se, osim rada s pacijentima, odvija i intenzivan nastavni i znanstveni rad. Bolnica je klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta. U bolnici se educiraju postdiplomanti i specijalizanti iz psihijatrije.

vrapče ZG bolnice Bolnica Vrapče postala Klinika za psihijatriju

Neprobojno staklo

– U Klinici za psihijatriju Vrapče posebno se vodi briga o ljudskim pravima duševnih bolesnika pa su iz ove bolnice artikulirani svi propisi koji se odnose na duševne bolesnike i njihova prava. Psihijatri iz “Vrapča” bili su jedni od kreatora Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama donesenog 1997. godine te novele Zakona 2016. godine – naglasila je doc. Petrana Bračić.

Zavod za forenzičku psihijatriju otvoren je na obljetnicu klinike prije godinu dana, nakon što se 20 godina i tijekom mandata devet ministara zdravstva o njemu govorilo. Prof. Jukić bio je uporan i Zavod je otvorio samo nekoliko mjeseci prije svojeg odlaska. U tom se odjelu pod visokim stupnjem zaštite, iza neprobojnog stakla i uz konstantan videonadzor, liječe psihički bolesnici osuđeni na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivu stanju.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Žegarni:

  Vjerojatno neki krastavi i njegovi drugovi više puta u godini.

 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  Ajmo svako 1 kn da uplatimo za @EUJ / PravuHrvatinu ... nama neće falit a njemu pomogne 😇😇

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, kak to izgleda lijepo i skockano. Izgleda puno bolje od većine zgrada državnih i javnih institucija. Kao državni službenik, čisto poželim, pod stare dane tamo neki ured. Jedino ne znam jel to treba bezecirati kod Čelića.