Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bolnica Vrapče postala Klinika za psihijatriju

Novi status Klinike, kako doznajemo iz Grada, neće biti pravna smetnja
 u slučaju donošenja odluke o osnivanju Psihijatrijskog centra Zagreb
04. siječnja 2011. u 23:53 3 komentara 739 prikaza
vrapče
Foto: PIXSELL

Psihijatrijska bolnica Vrapče od 31. prosinca odlukom Ministarstva zdravstva, uz prethodnu suglasnost Nacionalnog zdravstvenog vijeća, postala je Klinika za psihijatriju Vrapče. Time je ta gradska bolnica dobila samostalan status poput onog Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Iako se na prvi pogled to čini sjajnom viješću, iz uprave bolnice Vrapče kažu, zabrinuti su, jer su se kao ustanova našli između dvije vatre: Grada kao vlasnika i osnivača i Ministarstva zdravstva.

Nova ustanova

Naime, nakon što je ministar Darko Milinović u srpnju spojio sve zagrebačke bolnice u zdravstvenu Mrežu koju Grad za ustanove u svom vlasništvu (Vrapče, Jankomir, Kukuljevićeva, Goljak i Srebrnjak) nije prihvatio, jer smatra da je takvim potezom ministar prekršio ne samo vlasnička prava osnivača, nego i Ustav, HZZO je u studenome poslao dopis svim bolnicama da će ih od siječnja ove godine financirati isključivo u skladu s Milinovićevom Mrežom. Štoviše, Gradska skupština u studenome je pokrenula i ustavnu tužbu, koju je Sud prihvatio kao osnovanu, pa je pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti donošenja Mreže bez prethodne suglasnosti vlasnika zagrebačkih bolnica.

Istodobno je gradski Odbor za zdravstvo  predložio i da se pristupi stvaranju zagrebačke mreže bolnica koja bi, za razliku od Milinovićeve, spajala bolnice prema djelatnostima, što u praksi znači da bi se psihijatrijske bolnice Vrapče i Jankomir spojile u novu ustanovu. 

– Već prošlog tjedna imali smo sastanak s ravnateljima bolnica Jankomir i Kukuljevićeva da bismo dogovorili potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji prema kojem će se sredstva iz HZZO-a i za te dvije bolnice slijevati na naš račun – objasnio je ravnatelj Vrapča prof. Vlado Jukić, i dodao da je iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje doznao i da će odluka o takvom plaćanju biti donesena tijekom ovog ili sljedećeg tjedna. 

Ono što ga ostavlja u nedoumici je činjenica da s njim nitko iz Grada kao vlasnika i osnivača svih triju bolnica nije kontaktirao, unatoč činjenici da takvo potpisivanje ugovora nije u skladu s Mrežom koju je predložio Grad. 

Nema nikakve odluke

– U slučaju donošenja gradske mreže i dalje smatram da bi bolnica Vrapče trebala zadržati 130-godišnju tradiciju na način da joj se pripoji bolnica Jankomir, a ne da se ide u osnivanje novog Psihijatrijskog centra Zagreb – naglasio je prof. Jukić. 

Iz Grada doznajemo da novi status Klinike koji je Vrapče dobilo nije i neće biti pravna smetnja, ako se takva odluka donese, osnivanju novog Psihijatrijskog centra Zagreb.

U gradskom Uredu za zdravstvo, pak, ističu da nikakva odluka o osnivanju gradske mreže još nije donesena, a o njoj će se odlučivati tek nakon presude Ustavnog suda.

– Do tada će bolnica Vrapče poslovati prema odlukama HZZO-a, pa će na njen račun sjedati i sredstva bolnice Jankomir i Kukuljevićeva – rekao je pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar.  

HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Srednjaci:

  Ima ludih, blesavih, bolesnih, deprimiranih, sa neredom u glavi, idemo to sve pozatvarati i nema problema. Pocetak od politicara, sportasa i umjetnika do normalnog naroda.

 • Avatar kroki_kroket
  kroki_kroket:

  sad budu ovi iz popovače srditi.konkurencija je bolja od njih.

 • zdravstveni djelatnik:

  Kad će više maknuti ministra Milinovića?! Kao zdravstveni djelatnik samo ću komentirati da većina njegovih poteza (zakon o nepušenju, o umjetnoj oplodnji, nacionalna lista čekanja, spajanje zagrebačkih bolnica itd.) je uglavnom promašaj, a navedene \"uštede\" se uvijek mogu umjetno prikazati. ... prikaži još! Ono što taj čovjek radi zdravstvu, zdravstvenim djelatnicima i pacijentima je prejadno.