Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Kroz projekt 'Aroma​ ​samozapošljavanje' do uspješnih uzgajiva​ča i prerađivača

destilerija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
18.09.2014.
u 19:48

Putem programa već se educira 75 polaznika

Na području Brodsko-posavske županije aromatično, ljekovito i začinsko bilje uzgaja se na vrlo malo poljoprivrednih površina unatoč činjenici da je prihod od prinosa znatno veći nego kog tradicionalnih poljoprivrednih kultura, a za uzgoj potrebne manje obradive površine i manja financijska sredstva. Za uzgoj i preradu aromatičnog bilja, pored zemljišta potrebno je osigurati i kvalitetno obrazovanje, a za to su se već pobrinuli u brodskom Pučkom otvoreno učilištu "Libar" i u sklopu projekta "Aroma samozapošljavanje" osmisli nastavni program koji sadrži teoretsku i praktičnu nastavu. ​ ​  

- Projekt "Aroma samozapošljavanje" započeo je u listopadu prošle godine i provodi se na području Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Istarske županije. ​Putem njega se već educira 75 polaznika koji će po završetku, kroz verificirani program, svoja stečena znanja moći i formalizirati u uvjerenja o osposobljenosti za uzgajivače i prerađivače aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja. Kao takvi biti će prvi s verificiranim uvjerenjem na tržištu rada u Hrvatskoj. U sklopu projekta koji financira Europska unija osigurana je sva potrebna oprema koja je jednim dijelom već u upotrebi, a drugi dio opreme stigao je danas. Riječ je o modernoj destileriji i sušari za aromatično bilje. Već danas, na završnim predavanjima praktične nastave vezano za preradu bilja, pokušat ćemo destilirati nekoliko vrsta aromatičnih biljaka, ružmarin, kadulju i lovor - kazala je Sanja Batza Čop, ravnateljica slavonskobrodskog Pučkog učilišta "Libar"

Polaznici su imali priliku proći kroz sve procese uzgoja i prerade bilja. Proizvodili su presadnice koje su kasnije sadili i njegovali, te slušali predavanja i pomalo razbijali predrasude o mogućnostima uzgoja ljekovitog bilja. U malim vrtovima posadili su biljke i sada oni koji se nikada time nisu bavili imaju zasađene redove lavande, timijana, matičnjaka, ružmarina i gotove proizvode poput nevenove masti ili aromatičnih buketa.

- Većina uključenih u projekt različitih su strukovnih sposobnosti. Ima tu agronoma i ljudi koji već imaju svoje ozbiljne OPG-ove, ali i onih koji su na birou za zapošljavanje, a imaju jutro-dva zemlje i ne znaju što će dalje. Prilika je da na tim manjim parcelama zasade ljekovito bilje, a upravo ova sušara i destilerija primjer je da ćemo tu i otkupljivati bilje, te stvarati proizvode i drugim projektima tražiti tržište za otkup. Moja uloga u projektu bila je da ohrabrim ljude na proizvodnju ljekovitog bilja. U Slavoniji i Baranji prisutna je predrasuda prema uzgoju ljekovitog bilja, svi ju žele, ali im je to sve nekako strano i daleko. Ako netko zna usaditi i uzgojiti nekoliko biljaka, nema razloga ne znati i stotinu, tisuću ili deset tisuća biljaka. Važno je proizvodnju širiti i stvarati zadruge u kojima će se iznjedriti brendirani proizvod spreman za tržište - istaknuo je prof. Vehid Ibraković, glavni predavač na projektu "Aroma samozapošljavanje".  

Komentara 1

VI
Vehid Ibraković
22:07 18.09.2014.

Bez ljubavi sve je besmisleno, bez ljubavi okrećemo leđa svjetlosti. Zbog toga je važno da samo ljubav inspirira sva naša djela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije