Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desinić

Krizmanik i njegov kum zajedno su navršili 150 godina

Krizma
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/2
19.05.2014.
u 12:00

Stanko Firšt: To nisam napravio kad sam bio mlad, a obećanje sam dao još župniku Culeju, i eto, sada sam ga napokon izvršio

Župna crkva sv. Jurja u Desiniću u kojoj se jučer održavao sakrament Svete potvrde, a misu predvodio kardinal Josip Bozanić, imao je pomalo neobičnog krizmanika, ali i njegovog kuma. Naime, među tinejdžerima, sakrament je primio i jedan 62-godišnjak - Stanko Firšt iz Gornjeg Jalšovca kraj Desinića, a krizmani kum mu je bio vitalni 88-godišnji susjed Viktor Horvat.

‘Nikad nije kasno’

- Zašto tek sada idem na krizmu? Jednostavno zato što to nisam napravio kad sam bio mlad, a to obećanje sam dao tadašnjem desinićkom župniku Marku Culeju. Kako se nekad na krizmu išlo svakih pet godina, a ja sam već bio u Zagrebu, sve te godine, mučilo me što to svoje obećanje nisam izvršio. Ali, evo, došao je i taj dan, nikad nije kasno - rekao je Firšt.

On je još 1967. iz rodnog Jalšovca otišao na školovanje u Zagreb u elektro - tehničku školu, a 1973., kao već zaposlenik u tadašnjoj tvrtki “Braća Kavurić”, otišao raditi u Beč. Tamo se 1975. godine zaposlio u Siemensu, oženio se i dobio djecu, a u Siemensu je ostao i do dan danas. U zasluženu mirovinu se sprema 1. rujna. Dodao je i kako se uskoro sprema na Jakovov put - hodočasničku turu od Lourdesa do Santiago de Compostele, grada u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Ruta je duga 1049 kilometara i mora se pješice proći u 40 dana.

- Eto, tko zna što me čeka na tom putu, pa je bolje da ja to danas napravim i da sam poslije miran - rekao nam je Firšt. Na pitanje hoće li mu kum Viktor, kako već to običaji za krizmu u Zagorju nalažu, kupiti novi bicikl, motocikl ili pak mobitel, Stanko nam je rekao da je poklon već dobio i to bačvu od akacije od četiri litre - ručni rad koji je kum i u ovim poznim godinama sam izradio.

- Mnogi me pitaju zašto si nisam uzeo mlađeg kuma, no Viktor je oduvijek bio najutjecajniji čovjek u selu i odluka o kumu mi nije bila teška - rekao je Stanko.

Fešta s 50 uzvanika

Viktor koji je kao domobran tijekom Drugog svjetskog rata završio u njemačkoj vojsci, bio sudionik i Križnog puta te se nakon rata, oboljevši i od tifusa, jedva vratio u svoje rodno Zagorje, rekao je kako je još davno obećao Stanku kumstvo, a svoje obećanje nikad neće iznevjeriti. Nakon firme održana je i velika fešta s 50 uzvanika - rodbine, susjeda i brojnih prijatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije