Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava Vincelova

Kriza vinogradare "tjera" da postaju i vinari

vinograd
Duško Mirković/PIXSELL
16.01.2011.
u 11:36

Krunoslav Bartolović za sada je jedini registrirani vinar s kaptolačkog područja.

Višednevna proslava Vincelova u kutjevačkom vinogorju kojom se označava početak nove vinogradske godine počela je u Kaptolu. Udruga vinogradara, vinara i voćare te općine kraj jezera Bistra kojeg okružuju vinogradi organizirala je veliko vincelovsko slavlje na kojem su se okupili brojni gosti među kojima su prvi puta bili i hrvatski vinari iz okolice Pečuha iz susjedne Mađarske. Nakon blagoslova vinograda koje je obavio župnik Nikola Jušić posjetitelji su mogli uživati u vinogradarskom grahu te drugim mesnim specijalitetima, vinima te kulturno-umjetničkom programu.

- I kod nas se obilježava Vincelovo, ali to nisu tako velika slavlja kao kod vas i ne odlazi se baš u vinograde. Ovdje je puno veselije – kazao je Laslo Kovač, jedan od pečuških gostiju koji je uživao i u kušanju mladih vina 25 kaptolačkih vinara.

Krunoslav Bartolović, nažalost za sada je jedini registrirani vinar s kaptolačkog područja koji je kao i ostali hrvatski vinari poželio da ova nova vinogradarska godina ne bude loša kao što je bila prošla. Iako je donekle zadovoljan prodajom vina u što danas mora uložiti znatno više energije nego prije ističe da vinare kao i sve ostale muči nenaplativost potraživanja.

Problem koji su ove godine vinogradari imali s prodajom grožđa, kaže Ferdinad Novak, predsjednik kaptolačke Udruge, pomalo ih tjera da postaju vinari, a u tome su iskustva podijelili i sa svojim mađarskim kolegama. –Kroz ovu manifestaciju želimo da i naši vinogradari postanu vinari, odnosno da uvide da je to put kojim trebaju ići a ne da budu samo sirovinska baza – kazao je Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol na čijem području ima oko 300 hektara vinograda.

Iako prostora za podizanje novih nasada ima, za sada, zbog ukidanja poticaja za sadnju te smanjenja otkupne cijene grožđa, dodaje načelnik, interesa nema no uvjeren je da će se stanje ipak popraviti.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:40 16.01.2011.

Naš Šeks obilazi i degustira

OB
-obrisani-
13:41 16.01.2011.

i viruje u boga i misno vino

LO
lojtra
19:23 16.01.2011.

Nikad nisam čuo za \"Vincelovo\". Kod nas se to zove \"Vincekovo\". E sad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije