Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Slovačkoj

Ako Most ode, Fico nema većinu

06.03.2018.
u 08:40

Slovački premijer Robert Fico nema namjeru odstupiti ili rekonstruirati vladu, no pojedini koalicijski partneri mogli bi ga napustiti

Deseci tisuća Slovaka prosvjedovalo je proteklih dana tražeći ostavku premijera Roberta Fica zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Pritisak javnosti dodatno je pojačao i slovački predsjednik Andrej Kiska koji je zatražio rekonstrukciju vlade ili prijevremene izbore.

Pritisak sve snažniji

Slovački predsjednik izjavio je da će tražiti razgovore s političkim strankama i pozvati na sastavljanje nove vlade ili sazivanje prijevremenih izbora kako bi povratio povjerenje javnosti nakon ubojstva istraživačkog novinara koje je potreslo Slovačku. U televizijskom obraćanju kazao je da će “pokrenuti razgovore s političkim čelnicima o tome kako zamišljaju budućnost... i kako obnoviti povjerenje ljudi u vlastitu državu. Zasad vidim dvije opcije”.

Kiska, koji nema formalne ovlasti za pokretanje rušenja vlade, rekao je da će prva opcija biti “opsežna i važna rekonstrukcija vlade koja neće polarizirati društvo”. Druga opcija bili bi prijevremeni izbori koji bi se održali najesen zajedno s regionalnim. Za to je potrebna potpora tri petine parlamentarnih zastupnika.

No, predsjednik republike nema nikakve ustavne ni zakonske ovlasti za najavljene poteze, pa je odgovor premijera Fica stigao vrlo brzo. U svojoj reakciji Fico je bio žestok i nedvosmislen. “Ako treba doći do promjena u vladi, bit će to rezultat dogovora unutar koalicije, a u tom procesu ustav Republike Slovačke ne predviđa nikakvu ulogu za predsjednika”, rekao je Fico i dodao kako se Kiska svojim potezima i izjavama otvoreno stavlja na stranu oporbe.

Politički analitičari u Slovačkoj predviđaju pak kako bi se unatoč zasad čvrstom stavu jednog od najdugovječnijih europskih čelnika, situacija na tamošnjoj političkoj sceni ipak mogla promijeniti, pogotovo ako se nastavi pritisak javnosti. Premijer Robert Fico koji je na čelu stranke Smer i još uvijek uživa najveću potporu birača, nije samo pod pritiskom zbog ubojstva Jana Kuciaka već i zbog sve češćih afera vezanih uz korupciju i pronevjeru novca iz fondova Europske unije.

Tijesna koalicija

Naruku mu ne ide ni tijesna većina koju njegova koalicija ima u parlamentu gdje trenutačno drže 78 od 150 ruku parlamentarnih zastupnika. “Mislim kako bi se s obzirom na aktualnu situaciju i sve snažniji pritisak javnosti, a sada i predsjednika republike, većina u parlamentu mogla izgubiti”, kazao je za Bloomberg Michal Vasecka s Političkog instituta u Bratislavi. Vasecka smatra kako je vrlo izgledno da iz koalicijskog pakta istupe zastupnici Most-Hida koji su i prije kritizirali Fica.

Komentara 1

VL
????
19:18 06.03.2018.

Zanimljivo, i Slovaci imaju Most. Doduše njihov Most je otprilike što i Pupovac kod nas, predstavljaju navodno ugroženu manjinu, u slovačkom slučaju radi se o Mađarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije