Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Križ u učionicama otvorio polemiku

križ
Marko Lukunić/PIXSELL
04.11.2009.
u 12:42

Talijanska vlada i Vatikan oštro su se suprotstavili presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da se uklone raspela iz državnih škola.

RIM – Talijanska vlada žalila se na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je naložio Italiji uklanjanje raspela iz učionica u državnim školama, a Vatikan je sudsku odluku nazvao kratkovidnom i pogrešnom. Nakon analize presude suda u Strasbourgu, objavljene u utorak, koju su suci donijeli na osnovu žalbe talijanske državljanke finskog podrijetla koja se protivi držanju križa u učionicama, Vatikan je kazao kako se europski suci upliću u materiju "duboko vezanu za povijesni, duhovni i kulturni identitet talijanskog naroda". Talijanska biskupska konferencija pak govori o odluci koja izaziva "ogorčenje i nemalu zaprepaštenost", te kako se na prvi pogled presuda čini "parcijalna i ideološka".

Podsjetimo, talijanska državljanka Soile Lautsi Albertin zatražila je 2002. godine da se u državnoj školi Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padove, koju su pohađala njezina djeca, uklone križevi iz učionica u ime načela državnog laiciteta. Škola je odbila taj zahtjev, a Lautsi se žalila sudu te nakon raznih talijanskih presuda koje su odobravale držanje križa u školskim učionicama stigla do Europskog suda za ljudska prava. Sud u Strasbourgu procijenio je kako križ u učionicama može biti shvaćen kao religijski simbol i učenici bi se mogli osjećati kao da su educirani pod vjerskim obilježjem. Za učenike kršćanske vjernike križ može biti i ohrabrujući znak, ali za one drugih vjera ili za ateiste mogao bi značiti smetnju. Sud u Strasbourgu ističe kako se ne može shvatiti da jedan katolički simbol istaknut u školama može služiti obrazovnom pluralizmu koji je esencijalan za očuvanje demokratskog društva kakvo je shvaćeno u Europskoj konvenciji za ljudska prava i napisano u talijanskom ustavu.

Osim toga sud je odredio i da talijanska država mora platiti Soile Lautsi Albertin 5000 eura obeštećenja za moralnu uvredu.

 - Vlada je uložila žalbu na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja se odnosi na držanje, odnosno uklanjanje križa u učionicama - izjavila je ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini. Stranke vladine većine desnog centra premijera Silvija Berlusconija, kao i oporbene stranke lijevog centra, odnosno Demokratska stranka novoizabranog čelnika Pierluigija Bersanija, osuđuju europske suce i brane isticanje križa u učionicama. Jedino talijanski komunisti pozdravljaju presudu iz Europskoga suda za ljudska prava. Talijanski biskupi drže kako su europski suci zanemarili "višestruko značenje križa, koje nije samo religijsko, nego i kulturno. Ne vodi se računa o tome da je postavljanje križa na javna mjesta na crti s priznavanjem načela katoličanstva kao dijela povijesnog bogatstva talijanskog naroda, što je potvrđeno i konkordatom iz 1984. godine".

Dakle, talijanski biskupi pozivaju se i na konkordat koji je Italija potpisala sa Svetom Stolicom 1984., koji je bio malo izmijenjen u odnosu na onaj z 1929. godine. Polemike oko križa u talijanskim medijima gotovo su istisnule pandemiju gripe u drugi plan.

Ključne riječi

Komentara 37

SM
simune mali
13:40 04.11.2009.

Dali smije u katolickoj hrvatskoj biti kriz u skolskim prostorijama?

MO
moriturite
14:15 04.11.2009.

I malo dalje je clanak DEMOKRATSKIJA eu nastavlja se siriti, a ovdje bi izbacili krizeve iz ucionica....ma koja demokracija! Boze sacuvaj! SRAMOTA!!! Pa ja sam katolik i uopce mi ne bi smetala niti bi me uvrijedila vjerska obiljezja bilo koje druge religije, dapace. I duboko sam uvjerena da je tako i kod svakog drugog casnog i dobronamjernog covjeka vjernika bio on katolik ili ne. Jedini kojima vjera smeta su oni koji ne vjeruju ni u sta pa ni u sebe same i to zele nametnuti i nama ostalima. Jad i bijeda od ljudi.

DU
Deleted user
02:25 06.11.2009.

Imam problema sa serverom...VL Sve je normalno u toj Europi ali kriz nije i mora se skinut ? Ne, ne dirajte nas kriz!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije