Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA

Kritike urodile plodom, HDZ naglo promijenio stav

Zagreb: Roditelji njegovatelji stigli s djecom u Sabor na glasanje o izmjenama Zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.03.2023.
u 07:59

Čini se da su golemi pritisak javnosti i kritike upućene premijeru ključni razlozi zbog kojih se HDZ na kraju odlučio na promjenu zakona i davanje prava roditeljima njegovateljima

Niz negativnih kritika i optužbi za bešćutnost urodio je plodom. Predsjednik Vlade Andrej Plenković smilovao se roditeljima njegovateljima i obećao im je da će nakon smrti djeteta dobivati naknadu, i to idućih deset mjeseci.

– Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i, drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine, za deset mjeseci – poručio je u ponedjeljak navečer nakon sjednice stranačkog vodstva premijer Plenković.

Civilizacijski problem

Zanimljivo, do promjene stava stiže nekoliko dana od neuspješnog glasovanja u Saboru o prijedlogu šefice GLAS-a Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta, a koje se odigralo pred očima roditelja i njegovatelja i djece o kojoj se brinu, a koji su sa saborske galerije gledali kako vladajući dižu ruke protiv produljenja naknade. Jer, kako su objašnjavali HDZ-ovci zajedno s premijerom, priprema se "cjelovito rješenje", a na koje su Vladu zadužili i vladajući saborski klubovi, i to svega dan prije glasovanja o prijedlogu Anke Mrak Taritaš kada su vladajući već trpjeli niz kritika, ali i kada se znalo da će na odbacivanju prijedloga u Saboru zakona biti i sami roditelji odgojitelji i njihova djeca.

>> VIDEO Plenković: Roditeljima njegovateljima puni iznos naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Anka Mrak Taritaš, koja je u proceduru i uputila zakon koji je na kraju odbijen, za Večernji je list u utorak kazala kako je u saborsku proceduru krenula s temom rješavanja statusa njegovatelja zato što to smatra ljudskim problemom koji nema veze s politikom ni svjetonazorom. – To je civilizacijski problem i premijer se u cijeloj priči postavio djetinjasto i neodgovorno. Nije ovo tema na kojoj se bildaju mišići, traži pobjednik i gubitnik. U petak nakon glasovanja jedini gubitnici bili su roditelji njegovatelji – kazala je Mrak Taritaš.

Teško se oteti dojmu da su upravo golemi pritisak javnosti i kritike upućene premijeru ključni razlozi zbog kojih se HDZ na kraju odlučio na promjenu zakona i davanje prava roditeljima koji to pravo traže godinama i koje je, usput rečeno, HDZ roditeljima njegovateljima obećao dati još 2017. godine, kada je to izjavila tadašnja ministrica socijalne politike i mladih Nada Murganić. Da je Vlada naglo "promijenila ploču", vidi se i po njezinu očitovanju na prijedlog izmjena zakona koje je u Sabor uputila Anka Mrak Taritaš od 2. veljače, a u kojemu se nijednom riječju nije spominjalo "cjelovito rješenje" ni da će oni prava roditelja njegovatelja povećati naknadno.

Tržište rada

Dapače, u objašnjenju piše kako je prijedlog da se pravo na naknadu za status roditelja njegovatelja ili njegovatelja isplaćuje šest mjeseci nakon smrti djeteta ili osobe s invaliditetom već razmatran u nekoliko navrata te da, nažalost, smrću osobe koja se njeguje prestaje i navedena svrha zbog koje se pravo priznaje. Isto tako u mišljenju Vlade piše kako prestankom navedenog prava njegov korisnik može ostvariti pravo na naknadu kao nezaposlena osoba, odnosno da je u tom dijelu korisniku prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja omogućena financijska sigurnost u skladu sa zakonom kojim je uređeno tržište rada. 

Komentara 1

TO
ToVuS
11:31 22.03.2023.

Sve će uradit da ostanu na vlasti da mogu i dalje krasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije