Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Kritička analiza mita o STEM-u

naslovnica
Foto: VL
02.10.2017.
u 00:00

Fatalna zaljubljenost dijela hrvatske političke elite engleskom kraticom (akronimom) STEM podsjetila me na romantičnu filmsku komediju „Svi su ludi za Mary“

Svjesna činjenice da su brojni pokušaji promjene sustava, pristupa, sadržaja i metodologije odgoja i obrazovanja njezinih predšasnika (Jovanović, Vedran Mornar, Šustar i Barišić) neslavno propali (posljednji hrvatski uspješni reformator neuspješnog projekta zvanog „Bolonjski proces“ bio je forenzičar Dragan Primorac), ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak projekt reforme pokušava pomaknuti s mrtve točke slijedeći logiku poznatog, ironijskog Arhimedova poučka: „Dajte mi polugu i čvrst oslonac pa ću pomaknuti Zemlju”.

Trenutačno se čini da ministrica uživa neupitnu stranačku i Vladinu potporu, simpatije liberalne javnosti... Čvrst oslonac uspjela je, čini se, dobiti i od školske baze...

Dakako, da bi „poluga“ s kojom ministrica Divjak kani početi reformu školstva uvođenje informatike kao obveznog predmeta u pučke škole. Nije na srcu ministrice i njezinih najbližih suradnika samo informatika, nego i za mnoge građane Lijepe Naše mistični – STEM.

Ljubav na prvi pogled, a zatim fatalna zaljubljenost, pa i zaluđenost dijela hrvatske političke elite engleskom kraticom (akronimom) STEM podsjetila me na romantičnu filmsku komediju braće Farrelly koji se na hrvatskom filmskom tržištu pojavio pod zgodnim naslovom „Svi su ludi za Mary“.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo između ostalih i sljedeće teme:

>>Tolušić: Ne bih to smio javno reći, ali - kupujmo hrvatsko!

>>Lex Agrokor bio je nužan: Sam Todorić prislio je Vladu da intervenira zakonom

>>Čeka se dogovor: Srbni obnavljaju kuću bana Josipa Jelačića u Novom Sadu

Foto: VLm

Komentara 2

NO
No1
00:33 02.10.2017.

Informatika sto ranije je ok... ali nacin na koji se to kod nas radi je nevjerojatan. Umjesto da se koristi nesto to je standardno u praksi kao Arduino, gdje bi klinci cak i nakon osnovne skole dobili nekakva osnovna znanja koja bi mogli odmah primijeniti firmi roditelja, susjeda ili lokalnog "gazde" ako bas moraju... ne. Mi se zbog necijeg guranja (najvjerojatnije M$) odlucimo za Micro:bit. Valjda je netko odgovoran za to opet bio pod pritiskom M$. Svaki put kad se nesto pocne spominjati pod Open source... odmah se nacrta neko iz M$ i uvalja nesto sto nema veze s vezom... Office 365 recimo... veselje... uvijek samo kod nas...

MS
marko.silovic
13:44 02.10.2017.

Što mi je jadno u ovom tekstu je to što pisac jednu ideju blati na način što blati jednog od ljudi koji je promoviraju. Iskreno baš me briga za Bakića, ali STEM mi je super. Mislim da bi hrvatska svoju budućnost trebala graditi na poljoprivredi - turizmu - informatici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije