Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krišto i Jurčević podižu kaznenu prijavu protiv Stanimirovića

Komentirajući najave podnošenja prijava prozvani Stanimirović kratko je rekao da će sva daljna komunikacija oko ove teme i svega izrečenog ići preko odvjetnika Ante Nobila.
25. lipnja 2013. u 14:46 1 komentara 22 prikaza
'19.04.2010., Zagreb - Markov trg, Vlada RH.  Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se sa koalicijskim partnerima. Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirovic iz SDSS-a zastupnici srpske nacionalne ma
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević danas su najavili da će najkasnije za dva tjedna Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeti kaznene prijave protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića radi ratnih zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji.

- Došli smo dotle da su heroji javno, politički i pravosudno od strane institucija u RH proglašeni ratnim zločincima dok se u isto vrijeme ratni zločinci proglašavaju uglednim građanima, zauzimaju visoke položaje u institucijama vlasti. Ne radi se o pojedincima, radi se o osobama kojih je više tisuća. Moramo konačno jednom razlučiti tko je ratni zločinac i kriv je, a tko nije i nevin je, rekao je Jurčević pojašnjavajući razloge za podnošenje prijave. Dodao je da se poslije 20 godina moramo vratiti u Vukovar, kao polaznu točku i glavno mjesto zločina, i odatle krenuti tražiti istinu kako nevini ne bi bili krivi.

– Ukoliko to ne učinimo bit će to svojevrsna poruka i pouka da se zločin isplati, istakao je Jurčević. Novinarima se obratio i odvjetnik Zvonimir Hodak koji je rekao da je u Hrvatskoj abolirano oko 5.000 ratnih zločinaca koji danas mirno i slobodno šetaju Hrvatskom.

– U Hrvatskoj se dešava nešto što je na rubu znanstvene fantastike. Umjesto da imamo osuđene ratne zločince oni slobodno šetaju jer su abolirani. Ne mogu se abolirati ratni zločinci. To je pravno ustavni skandal, rekao je Hodak najavljujući da će podnesena prijava biti kompletirana sa svim potrebnim podacima, svjedocima, događajima…Najavio je i da ukoliko prijava bude odbijena da su spremni ići na Ustavni i Vrhovni sud pa i do Strasbourga.

– Negdje ćemo uspjeti. Sigurno je da oni koji su napali, ubijali, devastirali više neće tako mirno spavati i hodati prepotentno Hrvatskom. Na konferenciji za novinare rečeno je i da hrvatska država nije spremna da se obračuna s onima koji su činili ratne zločine nego da su, svaka vlast do sada, spremne koalirati, birati za saborske zastupnike, davati ministarska mjesta i slično. Prije same konferencije za novinare bio je prikazan prilog Slika Hrvatske o Vukovaru, autorice Karoline Vidović Krišto, a koju je HRT zabranio.

Komentirajući najave podnošenja prijava prozvani Stanimirović kratko je rekao da će sva daljna komunikacija oko ove teme i svega izrečenog na konferenciji za novinare i na jednom portalu ići preko odvjetnika Ante Nobila.

>> HDZ: Povijest koju interpretira Stanimirović je lažna!

>> Karolina Vidović Krišto: Više od 85 posto pedofila su homoseksualci!

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Avatar Lilbana
    Lilbana:

    NApokon da se netko usudio pokrenuti tužbu. U kakva mi aspurdna vremena živimo.