Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provjere diljem Hrvatske

Kriminalist o dojavama bombi diljem Hrvatske: 'Ovo je teror, a iza smišljene akcije stoji netko dobro potkovan'

Zbog dojave o bombi evakuiran sud u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/8
05.12.2022.
u 13:42

Naša policija, kaže Cvrtila, ima dovoljno resursa i tehnologije za pronaći ovakve počinitelje, ali to im ne uspijeva jer ovo ne radi jedan čovjek i ovo nije "laička prijetnja" već ozbiljan geopolitički skandal u kojem vjerojatno prste ima i obavještajna zajednica određenih država.

Više pravosudnih ustanova i trgovačkih centara diljem Hrvatske u ponedjeljak je od jutra primilo brojne prijeteće dojave o postavljenim bombama, a u tijeku su policijski pregledi i provjere takvih, čini se, lažnih dojava. Iz MUP-a su objavili kako diljem zemlje policija zaprima dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u zgradama pravosudnih tijela, a na sve lokacije upućeni su policijski pirotehničari koji provjeravaju istinitost dojava. U policiji u najprije objavili da se anonimne dojave odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima dvadeset policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu, Koprivnici, Krapini i Požegi.

Naknadno je stigla dojava o bombi u zagrebačkom trgovačkom centru Arena te splitskom Jokeru. Hrvatska se s lažnim dojavama o bombama suočava praktički od početka rata u Ukrajini, a iskusnog kriminalista Željka Cvrtilu upitali smo za komentar.

"Teško je kazati tko iza svega, a  pogotovo koji je motiv počinitelja. Da se to zna onda bi ovakvo djelovanje bilo na vrijeme spriječeno. No, sada se sa sigurnošću može kazati da je ovdje riječ o psihičkom maltretiranju, testiranju granica izdržljivosti te pokušaju blokade državnih vitalnih organa pa čak i djelovanju koji se može okarakterizirati terorizmom", kaže Cvrtila.

Odbacuje teoriju o tome da su dojave o bombama stigle od sporadičnih građana koji to rade iz puke obijest.

"Ovdje se ne radi o tome da netko iz dosade ili šale uživa u izazivanju kaosa ili pak o tome da netko šalje prijetnje sudovima jer želi odgoditi za sebe neugodno ročište. Ovo je vrlo smislena i sofisticirana akcija", kaže naš sugovornik.

Naša policija, kaže Cvrtila, ima dovoljno resursa i tehnologije za pronaći ovakve počinitelje, ali to im ne uspijeva jer ovo ne radi jedan čovjek i ovo nije "laička prijetnja" već ozbiljan geopolitički skandal u kojem vjerojatno prste ima i obavještajna zajednica određenih država.

"Dojave stižu od nekoga tko je dobro potkovan i iza sebe ima informatičku, operativnu i  sigurnosnu infrastrukturu. Nemoguće im je ući u trag preko IP adrese koje su zamaskirane i sele se sa servera na server diljem svijeta. To policiji otežava međunarodnu suradnju i rezultat ne daje ploda. Za posljedicu imate ovakvu psihozu koja rezultira strahom, gužvama i kaosom. Policija je dužna reagirati na svaku dojavu, evakuirati prostor i zaštiti građane, a dojave su očito lažne", kaže Cvrtila.

Iz Ministarstva pravosuđa moglo se čuti da je za danas i sutra na Vrhovnom sudu organiziran posjet vrhovnih sudaca iz Ukrajine koji su kod hrvatskih kolega došli kako bi čuli iskustva o funkcioniranju pravosuđa u vrijeme rata, odnosno o očuvanju konvencijskog prava na pravično suđenje u ratnim okolnostima. Prvi je susret trebao biti danas, no zbog očitih okolnosti se nije održao.

Je li to razlog lažnih dojava koji stižu od strane ruskog paraobavještajnog aparata?

"Moguće, ali za takvu tvrdnju još uvijek nemamo dokaze. Ali situacija je svakako indikativna. Naprosto nitko na svijetu ne može u isto vrijeme poslati više od 20 dojava o bombama na adrese diljem jedne zemlje bez ozbiljne agende i državne potpore", kaže Cvrtila.

Kako se postaviti u budućnosti, što Hrvatska može napraviti da bi izbjegla ovakve scenarije?

"Nažalost nema puno manevarskog prostora. U cijelu priču trebala bi se ozbiljnije uključiti i naša obavještajna zajednica te razmijeniti podatke i informacije sa zapadnim zemljama. Dok se počinitelj ne pronađe i dalje ćemo svjedočiti ovome", kaže sugovornik dodavši da policija uvijek mora izaći na teren bez obzira što postoje osnovane sumnje da su dojave lažne.

"Uvijek pirotehničari trebaju pročešljati teren, ali uvijek. Vi nikad ne možete znati je li dojava istinita ili lažna. Na sto lažnih uslijedit će jedna prava i koja uopće ne mora biti povezana s primarnim počiniteljem. Ipak, teško je za povjerovati da itko pored pravosudnih kontrola na sudovima može postaviti eksplozivnu napravu, ali na tim institucijama radi na stotine djelatnika koji će vjerojatno ubuduće i sami biti detaljnije kontrolirani".

Komentara 53

Avatar horuk
horuk
14:03 05.12.2022.

Ja bih prekontrolirao i ruske/komšijske trolovekao Zverko, Billynick, Odvojeno, cuvarkuca... Ne bi me čudilo ništa u vezi njih. Tko podržaje mučenja, silovanja i državni teror nad nevinim narodom tome može i ovakvo nešto pasti na bolesni um.

Avatar urok_eye
urok_eye
13:48 05.12.2022.

A ne.... u susjedstvu šišmiš Vulin preuzeo BIA, a rusi kod njih ko doma.. u Niš bre.... A ima ih i ovdje, i jednih i drugih, kao i njihovih plaćenika.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:26 05.12.2022.

Milanovićeva 5. kolona radi za Putina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije