Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ŠTEDNJE

Borbeni zrakoplovi 'žrtva' koronavirusa i potresa, nabava odgođena do daljnjega

02.04.2020.
u 11:22

Krstičević je izjavio novinarima uoči sjednice Vlade da će se o nabavi zrakoplova razgovarati nakon što prođe pandemija, kada gospodarska situacija bude bolja

Nakon izbijanja krize s koronavirusom, pa još i potresa u Zagrebu, bilo je jasno da će biti blokiran i dugoočekivan proces nabave borbene eskadrile, koji provodi Vladino međuresorno povjerenstvo u drugom pokušaju nabave. Dvojbi više nema, na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković objavio je odluku da se do daljnjega odgađa proces nabave borbenih zrakoplova. – To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku, pismeno ćemo obavijestiti i zemlje uključene u natječaj, objasnio je Plenković i dodao da će tim zemljama poslati obavijest o "promijenjenim datumima".

Time se prekida postupak nabave koji je trebao ići prema svom završetku 7. svibnja ove godine, kada bi povjerenstvo otvorilo ponude za rabljene i one za nove borbene zrakoplove. U igri su bili novi američki F-16, novi švedski Gripeni, a od rabljenih grčki, izraelski i norveški F-16, francuski Rafale i talijanski Eurofighteri. Neposredno prije aktivacije koronakrize, u intervjuu Večernjem listu novi načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj kazao je da je unatoč svim kašnjenjima još moguće dovršiti izbor krajem 2020. No ta je opcija sada propala, odnosno odgođena je. Rad povjerenstva trebao je biti završen u kolovozu, kada je povjerenstvo trebalo donijeti prijedlog najbolje ponude, odnosno odabrati jednu za nove, a jednu za rabljene zrakoplove.

VIDEO KB Dubrava: Postavljeni vojni šatori

Ovom odgodom, sad je već potpuno izvjesno, HRZ i Hrvatska izgubit će u sljedećih nekoliko godina, možda i prije, sposobnost nadzora vlastitog zračnog prostora s istjekom resursa nekolicine preostalih MiG-ova 21. Dio naših MIG-ova 21, smatraju u MORH-u "izdržat će" najdulje do 2024. Kao članici NATO-a air policing će tada, kad izgubimo sposobnost, privremeno preuzeti Italija i Mađarska. U takvoj situaciji svakako se mogu razmotriti i druge opcije, obučavanje naših pilota na stranim avionima kod nas, pa bi to opet bio svojevrsni air policing. No, prethodno bi ipak trebalo donijeti odluku koji tip zrakoplova nabavljamo, ako ih nabavljamo uopće. Sada o tome neće više biti riječi, možda i na dulje razdoblje.

Inače, da posao povjerenstva nije prekinut, ono bi odradilo posao do kraja, mogla se izabrati najbolja ponuda, ali ove godine ionako ne bi bilo nikakvih trošenja vezanih uz nabavku borbene eskadrile. Ugovor bi se počeo realizirati u ratama najranije 2021. No politika je očito procijenila da bi to sada, u uvjetima kada se najavljuje rezanje plaća u javnom sektoru i traže uštede u svim ministarstvima, bila pogrešna poruka. Koja bi izgledno uzrujala javnost. U svakom slučaju, nada u opstanak borbene komponente našeg ratnog zrakoplovstva sada je usahnula.

Ministar obrane Damir Krstičević istodobno je objavio da je odgođen i 1. međunarodni aeromiting "CROIMAS" koji se trebao održati 30. svibnja na aerodromu u Zadru i na koji su svoj dolazak već bile najavile zračne snage brojnih država. Miting je odgođen za 30. svibnja 2021.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su u njegovu resoru još prije desetak dana izdvojili oko 30 milijuna kuna za Ministarstvo financija kao mjeru štednje.

"Mi smo prije deset dana negdje oko 30 milijuna kuna izdvojili iz našeg proračuna Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu", kazao je Medved. Dodao je kako je puno hrvatskih branitelja i udruga sudjelovalo u sanaciji štete nastale nakon snažnog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da se u njezinu ministarstvu intenzivno radi na rezanju svih redovitih troškova i budućih investicija.

"Sredstva usmjeravamo na socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi jer u fokusu imamo građane koji su najpotrebitiji", kazala je Bedeković.

Na pitanje što se konkretno reže u njezinom resoru, Bedeković je odgovorila da će do ponedjeljka imati podatke o mogućim uštedama. Socijalne naknade su i dalje neupitne, a o konkretnom iznosu moći će govoriti kada se napravi analiza.  

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je da se u njegovom ministarstvu konkretno radi o uštedi od 3,5 milijuna kuna.

 

Komentara 63

DU
Deleted user
12:16 02.04.2020.

Damire junaćino, kad se pogledaš u ogledalo, osjetiš li imalo srama? Ti i ovi tvoji kumpići, nikada nećete nabaviti zrakoplove. Niste ni htjeli. Fuj.

Avatar Matija22
Matija22
11:49 02.04.2020.

ovaj nikad neće kupit avione

RO
Rope22
12:07 02.04.2020.

Zbog tvoje popustljivost Krstičeviću, došli smo do ovoga. Što ćeš nam ti na ovoj funkciji? Slobodno je mogao ostati i onaj levator Kotromanović. Koja je razlika između vas dvojice? Nikakva. Sram te može biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije