Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska u 'crvenom'

Krenule paklene vrućine. Temperature već sada iznad 30 stupnjeva

vrijeme
Foto: PIXSELL
1/2
12.08.2019.
u 10:38

– Danas je bolje ne izlagati se na otvorenom između 11 i 18 sati, a mnogima je i prije i poslije nepodnošljivo – rekao je Zoran Vakula

Danas nas očekuje vrhunac toplinskog vala. Temperature će se ponegdje penjati i do 40 stupnjeva. U 10 sati temperatura zraka u Zagrebu je bila 27 stupnjeva, Osijeku 29. Na Grudi u Konavlima izmjereno je 34, u Dubrovniku i na Lastovu 33, Velom Ratu 31, Pločama 32, Puli 30, Rijeci 31, Splitu 32, Šibeniku 33, Kninu 29... . Upaljen je Meteoalarm. Gotovo cijela Hrvatska je u ''crvenom''. 

 Osvježenje meteorolozi najavljuju za utorak u unutrašnjosti te u srijedu uz more. 

– Danas je bolje ne izlagati se na otvorenom između 11 i 18 sati, a mnogima je i prije i poslije nepodnošljivo – rekao je glavni meteorolog HTV-a Zoran Vakula.

Foto: DHMZ/Screenshot

– Kada je riječ o olujnim nevremenima – bilo ih je i u svibnju, ali i prije. U svakom slučaju, ništa neobično za prezagrijanu atmosferu. Riječ je o kombinaciji vlage i previše zagrijanog zraka. Tada dolazi do vertikalnog razvoja oblaka iz kojeg grmi i trese. To su klasične vremenske priče, neugodne. Srećom, sva ta nevremena bila su najavljivana – dodaje Vakula.

Foto: DHMZ/Screenshot

– Danas nema nevremena, ali nepovoljno je vrijeme za mnoge – iznadprosječna je vrućina, a danas će ponegdje biti i blizu 40 stupnjeva. Vrhunac je toplinskog vala, u mnogim mjestima danas će biti i najtopliji dan u godini, ponegdje i rekordno topli – zaključuje Vakula.

Najviša temperatura zraka u većini će mjesta danas biti 35°C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40°C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi.  Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporučuje smanjiti aktivnosti na otvorenome i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana.  

Ključne riječi

Komentara 4

TR
tratincica68
11:06 12.08.2019.

Trogir.32 upravo.nece se ni popet vise od 35

Avatar Kaladin
Kaladin
10:53 12.08.2019.

Danas će o ovom biti 10 "članaka"....

DU
Deleted user
11:08 12.08.2019.

Nekad je meteorolog bilo cijenjeno zanimanje. a onda je došao Vakula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije