Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni planovi

Kremlj o optužbama da je Rusija umiješana u curenje dokumenata: 'Za sve se uvijek okrivljuje Rusija'

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.04.2023.
u 13:28

Curenje povjerljivih vojnih dokumenta koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je curenje američkih tajnih dokumenata o ratnim planovima za Ukrajinu prilično zanimljivima. "Svi se oni proučavaju, analiziraju, o njima se naširoko raspravlja", rekao je glasnogovornik Kremlja. Također je odgovorio na optužbe o ruskoj umiješanosti u curenje informacija.

"Vi i ja znamo da je to zapravo takva tendencija, da se za sve i uvijek i svugdje okrivljuje Rusija, i za sve se okrivljuje Rusija, ali to je sada tako česta bolest, pa se tu nema što komentirati", kazao je Peskov novinarima.

Dmitrij Peskov također je rekao da je teško zamisliti da Francuska igra ulogu u posredovanju u miru u Ukrajini. Pariz je "i neizravno i izravno uključen u ovaj sukob na strani Ukrajine", rekao je. "Stoga je još uvijek teško zamisliti bilo kakve posredničke napore ovdje", dodao je. Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Kinu gdje je pozvao svog kineskog kolegu Xi Jinpinga da urazumi Rusiju zbog rata u Ukrajini. Nakon sastanka Macron je rekao da su se Francuska i Kina složile da nuklearno oružje treba isključiti iz sukoba.

Podsjetimo, curenje povjerljivih vojnih dokumenta koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a. Dužnosnici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti - od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika.

"Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a", rekao je Reutersu bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava. Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili skupina.

Istraga je usmjerena na nekoliko teorija - od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese. Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko tjedana o tome je prvi put izvijestio u petak New York Times.

Komentara 6

BJ
Ben Juda Talmudan
15:46 10.04.2023.

Točno !! Dva cuvena ruska humorista Lexus i Vovan ,koji imaju ogromnu listu poznatih faca sa kojima su napravili intervju te ih namagarčili.Najnovija žrtva prije par dana je bivši francuski premijer Hollande,kojeg su nazvali u ime bivšeg ukrajinskog predsjednika Porošenka.Intervju je bombastičan jer se Hollande oteo sa lanca i pričao sve oko ukrajinske krize kako je prijevara i kako su to napravili da prevare Rusiju i Ukrajinu što bolje spreme za ofenzivu.Tip otvoreno priznaje da je namjerno lagao kao i svi iz EU koji su bili uključeni u Minski Sporazum. P.S.Posljednji pravi francuski predsjednik je bio Jacques Chirac.On je odbio povesti Francusku u rat protiv Iraka i Sadama Huseina pod lažnim izgovorom.

XA
xaron
21:34 10.04.2023.

Evo Pentagon je izjavio da je u spornim dokumentima sve točno osim broja Ruskih žrtava . Možda je to točno ali je vjerovatnije da je broj Ruskih žrtava točan a sve ostalo je lažno.

DU
Deleted user
17:26 10.04.2023.

Tragikomedija kao u japanskim filmovima uvijek se pojavi godzila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije