Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za tržište rada

Sindikati najavljuju štrajk u školama, a zovu sve u generalni

Sindikati
Foto: Robert Anić/PIXSELL
12.12.2013.
u 19:15

Ako mirenje ne uspije, najavit ćemo štrajk, kaže šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec

Jesu li za generalni štrajk, izjašnjavat će se od 13. do 17. siječnja svi članovi sindikata, najavili su jučer šefovi svih pet sindikalnih središnjica. Izmjene paketa radnog zakonodavstva, odnosno Zakona o radu, Zakona o produženju dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina i Zakona o povremenim poslovima neprihvatljive su, ističu sindikalisti, i poručuju da hrvatski radnici neće biti sredstvo plaćanja nesposobnosti vlasti.

Ne šalje nas HDZ

Cilj općeg štrajka nije paralizirati zemlju, već spriječiti donošenje nepravednih zakona, istaknuo je Ozren Matijašević. Krešimir Sever očekuje da se uključe svi slojevi društva, a pritom otklanja optužbe da sindikati djeluju naruku HDZ-u, kazavši da to radi Vlada svojom nesposobnošću. Sindikati očekuju da se Vlada pismeno očituje na njihove primjedbe na predložene zakonske izmjene, ali od akcije neće odustati. Generalni će štrajk organizirati legalno, a kada i na koji način, ovisi o ministru rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

– Mi smo već donijeli odluku da krećemo u prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. Ako mirenje ne uspije, najavit ćemo štrajk – kaže šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Željko Stipić iz Preporoda drži da je ovo priprema terena za srozavanje i micanje sindikata iz područja obrazovanja. – Bez granskih KU besmisleni su i granski sindikati. Ako mirenje ne uspije, idemo u pripremu sindikalnih akcija koje će početi već sljedećeg tjedna – kaže Stipić. Također, ne iznenađuje ga da su prosvjetari prvi kojima je otkazan KU budući da su bili prvi kojima su smanjene plaće i prvi kojima je Vlada prestala plaćati putne troškove.

Svi na reviziju

– Nismo iznenađeni, ali smo ogorčeni. Bili smo spremni na kompromis, ali ne i pristati na sve – kaže Vladimir Milošević, v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja. On očekuje da će svi granski KU uskoro na reviziju. – Pripremamo prosvjede, a otvorene su sve opcije, pa i štrajk – zaključio je.

>> Jovanović kazneno prijavljen zbog 'poticanja na neisplatu plaća'

Komentara 37

RT
Rollo.Tomasi
14:02 12.12.2013.

Evo sad prekrasne prilike svim radnicima da se uključe i izbore za svoja prava. Ali mi se ipak čini da će taj dan svi biti zauzeti roštiljanjem, hodanjem po shopping centrima ili tijesnim dnevnim rasporedom kakav imaju npr. nezaposleni. II sjediti doma. I nakon toga kenjkati kako je država nepravedna i pljuvati po javnom sektoru koji će vjerojatno jedini izaći na ulice. Ako se to dogodi, drugo niste niti zaslužili. Štoviše, zaslužili ste da vam Mrsić digne uvjete za mirovinu na 50 godina staža i odredi 100,00 kuna mirovine mjesečno!

DJ
djurex
16:03 12.12.2013.

A zasto ne koalirati u prsvjedima?? Radnici,branitelji i u ime obitelji.

Avatar MrKonfucije
MrKonfucije
14:36 12.12.2013.

Ljudi, vrijeme je..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije