Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat u akciji

Jovanović kazneno prijavljen zbog 'poticanja na neisplatu plaća'

Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.12.2013.
u 13:49

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama u kaznenoj prijavi smatra da je ministar prosvjete poticao na neisplatu propisanih obveza poslodavaca u srednjim školama i učeničkim domovima, jer je odlučio da se troškovi prijevoza i prekovremeni rad isplate u siječnju iduće godine

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ulazi u pravni "boj" s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta – Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio je kaznenu prijavu protiv ministra Željka Jovanovića.

U prijavi se navodi da je Jovanović "2. prosinca 2013. svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima uputio dopis u kojem je glasilo, među ostalim, da će sredstva za naknadu troškova prijevoza radnika na posao i s posla za prosinac te razlike u plaćama za zamjene (tj. prekovremeni rad) i uvećanje osnovne plaće za studeni ove godine Ministarstvo odobriti u siječnju 2014. godine. Time je, smatra NSZSŠH, Jovanović prekršio granski Kolektivni ugovor i počinio kazneno djelo neisplate plaće.

Sindikat se pritom poziva na članak 15. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjim školama, po kojem se plaća isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec i da razmak između dviju plaća ne smije biti dulji od 30 dana, te na članak 42. po kojem se prekovremeni rad isplaćuje uz isplatu plaće.

Prema članku 132. Kaznenog zakona, opisano je u kaznenoj prijavi NSZSŠH protiv Jovanovića, onaj tko ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kaznit će se zatvorom do tri godine. Prijavu je uime sindikata podnio odvjetnik Mladen Gajski.

Komentara 9

DJ
djure1
14:55 09.12.2013.

Kad nije dosad dao ostavku,a trebao je vise puta,neće ni sada.Čovjek nema obraza i stida nikako..

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:06 09.12.2013.

i sud je dokazao da je Mamić bio u pravu

Avatar H/S/P
H/S/P
14:16 09.12.2013.

Mora dati ostavku a njegovo mijesto mora dobit jedan Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije