Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVODNJA Nužna sanacija gradskoga kolektora

Krapina ima kolektor, a odvodnja ide u rijeku

27.11.2008.
u 15:42

KRAPINA – U gradu Krapini tijekom 2002. do 2004. godine rješavala se odvodnja. Investitor gradnje kolektora od Dolića do Jedinstva u dužini od 2855 metara bilo je gradsko komunalno poduzeće Krakom.

Utrošeno 7,2 mil. kuna
Vrijednost investicije iznosila je tada 7,2 milijuna kuna, a sufinancirali su je Grad Krapina, Hrvatske vode i Krakom. Tijekom radova neki dijelovi na kojima je to bilo moguće spajali su se na kolektorsku mrežu, a neki objekti još danas nisu spojeni pa odvodnja ide u Krapinčicu.

Sada su u Gradu Krapini i Krakomu naručili poduzemu snimku kolektora, što je pokazalo kako postoje brojni nedostaci. Naselje Bobovje, Šabac te stambene zgrade i drugi objekti u Ulicama Frana Galovića i Ivana Rendića nije moguće spojiti na kolektor. Grad Krapina ovog je ljeta naručio specijalni stroj kojim su očišćene cijevi pod zemljom u kojima je bilo nakupljena taloga. Grad je to čišćenje cijevi platio 50.000 kuna.

Nove precrpne stanice
Prema riječima Damira Deloševića, direktora Krakoma, sada je napravljeno novo tehničko rješenje za gradnju dviju precrpnih stanica kako bi na sekundarnu odvodnju spojile stambene i poslovne zgrade te drugi objekti u Ulici Ivana Rendića i Frana Galovića. Krapinčani se sjećaju kako je zbog velikog posla gradnje kolektora dio grada mjesecima bio raskopan, a ulice zatvorene za promet. Krakom će morati početi sanirati kolektor, a treba osigurati i novac u proračunu Grada Krapine. Kada će to biti, teško je reći. Ipak postoje planovi.

Za glavni pročistač otpadnih voda postoji Studija utjecaja na okoliš, a on bi se gradio na granici između grada Krapine i Općine Sveti Križ Začretje. Također, Krakom želi suradnju na polju odvodnje s okolnim općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj jer bi se tako riješila odvodnja na širem području. Općine već imaju projekte odvodnje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije