Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKA PUTOVNICA

Krajnji desničar Kickl traži da Austrija obustavi dodjelu državljanstva Turcima

Designated FPOe head Kickl attends a session of the Parliament in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.06.2021.
u 14:25

Austrijski savezni zakon o državljanstvu inače ne dozvoljava dvojno državljanstvo, izuzev u iznimnim slučajevima, kada se radi o za Austriju zaslužnim građanima

Još nije prošlo ni tjedan dana kako je krajnji desničar Herbert Kickl izabran za novog šefa austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), a već se je oglasio s novim traženjem u njegovom stilu. Ovoga puta od austrijskog političkog vrha traži da obustavi davanje državljanstva turskim državljanima. Kao razlog je naveo kako postoje brojne sumnje da će „Neo-Austrijanci“, nakon nekog vremena kada dobiju austrijsko, ponovno zatražili i vratiti svoje prethodno tursko državljanstvo“.

Kickl tvrdi kako to ide u prilog strategije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojima Turci u inozemstvu služe kao dodatni „ birački rezervoar“.

Austrijski savezni zakon o državljanstvu inače ne dozvoljava dvojno državljanstvo, izuzev u iznimnim slučajevima, kada se radi o za Austriju zaslužnim građanima.

Čelnik krajnje desnih „slobodnjaka“ također je zatražio od vladajuće koalicije narodnjaka i Zelenih da izmjeni odredbe Zakona o državljanstvu kako bi se olakšalo oduzimanje državljanstva svima onima koji na bilo koji način podržavaju terorizam, prvenstveno simpatizerima i pripadnicima Islamske države.

Austrijski mediji navode kako je Kickl svojim traženjima uputio jasnu poruku vladajućoj Narodnoj stranci (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza od koje očekuje da podrži traženja Kicklovih „slobodnjaka“  o obustavi dodjele državljanstva turskim državljanima u Austriji, te „jasnom odvajanju azila od državljanstva“.

Da podsjetimo, Kurzovi „narodnjaci“ (ÖVP) inače su nedavno odbili prijedlog socijaldemokrata (SPÖ) da se olakša dobivanje austrijskog državljanstva za strance i da se do austrijske putovnice može doći za 5 ili 6 godina stalnog boravka u ovoj alpskoj zemlji, poručivši kako se ono prvo mora „zaslužiti uspješnom integracijom“ u austrijsko društvo.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
Moskovija
17:17 23.06.2021.

tu nema ničeg ekstremnog, sasvim normalan zahtjev koji vjerujem podržava većina austrijanaca

GO
goran2hr
17:00 23.06.2021.

To što gospodin Kickl zahtijeva, razumno je i logično.

MA
Majk
17:50 23.06.2021.

Samo da nije kasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije