Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENI DETALJI

Kraj krize na Kosovu: Beograd i Priština postigli dogovor

Serbs block roads in Kosovo in protest over licence plate restrictions
Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
30.09.2021.
u 14:29

Osnovat će se radna grupa koju će činiti predstavnici Europske unije, Beograda i Prištine, koji bi trebali zajedno doći do trajnog rješenja.

Posebni izaslanik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Twitteru da je došlo do dogovora između Kosova i Srbije. 

– Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji upravo je postignut. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću za njihovu spremnost da pregovaraju i postignu dogovor za dobrobit građana – navodi se na Twitteru. 

 

Lajčak je objavio i detalje postignutog dogovora.

Specijalne postrojbe policije koje su trenutačno smještene na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak će se povući te će biti uklonjene barikade. KFOR će tamo biti prisutan dva tjedna kako bi se omogućila sigurnost i sloboda kretanja. 

U dokumentu se navodi da će od 4. listopada vrijediti režim naljepnica, dogovoren u dijalogu koji vodi Europska unija i služit će kao privremeno rješenje sve dok se ne pronađe i usvoji trajno.  Isto tako, osnovat će se Radna grupa koju će činiti predstavnici Europske unije, Beograda i Prištine. Prvi sastanak bit će 21. listopada u Bruxellesu. 

Podsjećamo, krizu je prouzročila primjena uredbe prištinskih vlasti o privremenim registarskim tablicama za vozila koja dolaze iz Srbije. Službeni Beograd smatra kako je to kršenje Sporazuma iz Bruxellesa, dok je Priština odbacivala te navode. Na granične prijelaze bila je poslana i vojska. 

Ključne riječi

Komentara 59

DO
DonQuijote
14:48 30.09.2021.

Genijalno. Srbi blokirali sami sebe, par dana se napuhavali i na kraju potpisali reciprocitet koji su albanci trazili. Preostaje jos samo da proglase pobjedu. Jos jedna velicanstvena pobjeda, sad moze na izbore :)

Avatar Mali Berica
Mali Berica
15:02 30.09.2021.

Kraj krize je zato jer se srbima pokvario MIG, dok oklopna vozila nemaju više nafte, tako da je tigar regiona, u kojoj je prosjećna plaća 200 Eura, odustao pokazivati mišiće.

DI
dinol
14:58 30.09.2021.

Uh, sva sreca za NATO inace bi Vucic "dejstovao"!!😜😜

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije