Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner grčke narodne banke

Kraj đavolske veze banke i države

23.03.2016., Zagreb - U prostorima Hrvatske narodne banke guverner grcke sredisnje banke Yannis Stournaras odrzao je predavanje o europskoj monetarnoj politici.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
24.03.2016.
u 19:44

Hrvatski guverner Vujčić tvrdi da slabosti gospodarstva mogu ugroziti socijalno i društveno tkivo društva

Da su središnje banke prije deset godina imale alate kojima danas raspolažu, u Europi ne bi ni došlo do financijske krize, ustvrdio je guverner središnje banke Grčke Yannis Stournaras na predavanju o financijskoj stabilnosti i intervencijama monetarne politike središnjih banaka.

Regulacije banaka i nadzor prije krize provodili su se uglavnom na nacionalnoj razini, što je pridonijelo krizi.

– Ključna pouka financijske krize je da monetarnu uniju nije moguće održati bez bankarske unije – kazao je Stournaras. Unija je pooštrila kontrolu nad bankama te je kroz direktivu koja je početkom godine stupila na snagu propisala da se trošak sanacije banaka preseli s poreznih obveznika na vjerovnike i njezine vlasnike. No, ECB je uveo i mnoge prudencijalne mjere, od kojih mnoge nisu po volji bankama i njihovim vlasnicima koji su od 2008. bili prisiljeni povećati kapital banaka za približno 470 milijardi eura, kako bi se zaštitili od rizika.

– Naš primarni cilj kao supervizora je prevencija propasti banke, kako bi se pružila financijsku stabilnost i osigurala zaštita štediša – kazao je Stournaras. Smatra da novi regulatorni okvir stvara uvjete za održiv gospodarski rast. Europska središnja banka, dodao je, nije ispucala svu svoju municiju u borbi protiv slabog gospodarskog rasta i deflacije, a jedan od glavnih izazova je i dovršetak bankovne unije. Ona podrazumijeva i osiguranje štednje u bankama na nadnacionalnoj razini, što će znatno pridonijeti financijskoj stabilnosti u situaciji kada pojedine države nemaju kapacitet za obranu od velikih šokova.

– Takvo osiguranje bit će odlučujući korak prema razbijanju đavolske vezu između banke i država – kazao je grčki guverner, koji je svojedobno bio i ministar financija te države. Za razliku otprije godinu dana, Stournaras je sada optimističan oko budućnosti svoje zemlje. Grčka je od krize provela ‘kolosalnu prilagodbu’ i s 10 posto deficita došla do suficita, digli su konkurentnost mjereno jediničnom cijenom rada 25 posto i sad im je glavna preokupacija nalaženje rješenja za loše kredite u bankama. Hrvatski je pak guverner Boris Vujčić kazao da je važno utvrditi lokalne gospodarske slabosti i raditi na njihovu otklanjanju, jer ako se one ne utvrde, mogu ugroziti socijalno i društveno tkivo države, a ne samo financijsku stabilnost. 

>>Odbor za Ustav utvrdio da Sabor ipak treba glasovati o izvješću HNB-a, a ne samo primiti ga na znanje

>>Preko HNB-a do mjesta zamjenika ministra

Komentara 2

PA
pavo
20:11 24.03.2016.

srbski - đavolske //// hrvatski - vražje

NA
Nadalinaaa
00:11 25.03.2016.

Bogovska veza je ona između našeg novca u Nacionalnoj banci i Rotschildovog trezora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije