Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas s istoka

Kraj agonije: Kinezi žele kupiti Gredelj

'15.12.2011., TZV Gredelj, Vukomerecka cesta BB, Zagreb - Godisnja konferencija i predstavljanje novog vlaka.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
23.11.2012.
u 07:31

Kako doznaje Večernji list, predstavnici CCOEC-a jučer su u Zagrebu iskazali otvoreni interes za preuzimanje Gredelja u kojem bi proizvodili lokomotive

Kineska državna tvrtka – China National Corporation For Overseas Economic Cooperation (Kineska nacionalna korporacija za prekomorsku ekonomsku suradnju - CCOEC) želi kupiti Tvornicu željezničkih vozila Gredelj, koja je nedavno otišla u stečaj!

Ozbiljno zainteresirani

Kako doznaje Večernji list, predstavnici CCOEC-a jučer su u Zagrebu iskazali otvoreni interes za preuzimanje Gredelja u kojem bi proizvodili lokomotive. Tako bi zadržali u radnom odnosu oko 800 zaposlenika te tvrtke u stečaju, od sadašnjih 1000. Kinezi ne bi preuzeli samo dio Gredelja koji se bavi održavanjem i čišćenjem vagona, a koji zapošljava 200 ljudi. Taj dio Gredeljeva poslovanja, naime, pripast će svakako HŽ Putničkom prijevozu koji je bio i formalni vlasnik te tvornice dok nije nad njom proglašen stečaj.

Kinezi su, kažu dobro upućeni, u Zagreb stigli pod vodstvom predsjednika CCOEC-a Ma Zhiva, a o mogućim poslovima u Hrvatskoj razgovarali su s predstavnicima Vlade. Na tim sastancima im je ponuđeno i sudjelovanje u privatizaciji i dokapitalizaciji HŽ Carga. No Kinezi su, doznajemo, zasad otvoreno zainteresirani samo za Gredelj. Kako je nad tom tvrtkom otvoren stečaj, CCOEC će ponudu za preuzimanje te tvornice dati stečajnom upravitelju, a to bi trebali učiniti do 12. prosinca, kad je skupština vjerovnika. CCOEC je osnovan 1965. godine i bavi se inozemnim ekonomskom suradnjom, ali i pruža pomoć inozemnim razvojnim programima.

Dosad je ta kineska korporacija sudjelovala, prema podacima s njene web-stranice, u više od 600 razvojnih projekata u više od 100 zemalja diljem svijeta u području energetike, kemijske industrije, telekomunikacija, prometa, poljoprivrede... Od većih projekata u kojima su sudjelovali, u CCOEC-u navode gradnju devet hidroelektrana u Turskoj, obnovu termoelektrana u Bjelorusiji te gradnju vodovodnog sistema na Jamajci.

A Kinezi su već pokazali interes za ulaganja u Hrvatsku. Čelnici vodeće kineske i jedne od najvećih svjetskih brodarskih kompanija COSCO nakon razgovora s članovima hrvatske vlade potkraj travnja ove godine postali su najozbiljniji potencijalni ulagači u Luku Rijeka.

Vrlo su zainteresirani i za gradnju nizinske pruge Rijeka – Zagreb – Botovo.

Žele i Luku Rijeka

– Vrijeme je da Hrvatska prestane pričati, vrijeme je da se konkretiziraju neki infrastrukturni projekti. Prije svega mislim na rekonstrukciju postojeće željezničke pruge, ali i gradnju nizinske pruge koncesijskim modelom. Time bismo riješili i problem kineskih kompanija koje traže mogućnost da preko našeg područja skrate plovidbu od Sueza do Srednje Europe za 10 do 14 dana – kazao je tada nakon sastanka ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hajdaš Dončić.

Kinezi s Rijekom žele postati konkurencija Hamburgu – put kineske robe preko Rijeke kraći je za 1242 nautičke milje od hamburške rute. Kinezi diljem svijeta ulažu u velike infrastrukturne projekte, a zainteresirani su i za koncesiju za hrvatske autoceste.

>>Radnici Gredelja došli na prosvjed, a njih 480 dobilo otkaz

Ključne riječi

Komentara 80

HE
HermionaGranger
13:12 23.11.2012.

23.11.2012. u 12:42h mcmarko je napisao/la: ma nitko se ne boji kineza, samo me zanima zašto se nešto mora upropastiti, i oni koji to upropaste ne odgovaraju kazneno. okaraterizirat zloporabu položaja u državnoj firmi i rad kontra interesa države veleizdajom.. firma koja ima perspektivu mora u stečaj. zašto? zato što kriminalci iz hdz-a, hss-a, sdp-a, hns-a ne vode državu za dobrobit naroda nego za vlastiti smrdljivi probitak. ništa drugo. za izbore im treba biti slogan, mi znamo upropastit, ali više nemamo što, pa glasajte za nas. kriminalci svi od reda. ------------------------------------------------------------------------- POTPISUJEM.

TA
Takaros
13:22 23.11.2012.

koliko glup i neinformiran moraš biti da misliš da je dobro što Kina kupuje tvornice i luke u Hrvatskoj?

P2
papreni 200
13:13 23.11.2012.

cuvaj me boze kineza i njihove robe siroke potrosnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije