Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na prosvjedne note

Kovač optužio Srbiju da veliča ratne zločince, Dačić uzvratio da Hrvatska rehabilitira ustaštvo i fašizam

Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
02.08.2016.
u 15:26

'Nekakva pisma koja se šalju u EU pokazuju ili da se želi stvarati nered i cirkus ili da se ne razumije funkcioniranje Europske unije, jer Hrvatska jest Europska unija'

Mislim da je važno da Srbija konačno počne raditi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima, i da kaže svojoj javnosti da je predsjednik Haškog tribunala objavio godišnje izvješće u kojem stoji da Srbija ne surađuje potpuno s Haškim tribunalom, da treba izručiti svoja tri građanina te da se kontinuirano u Srbiji veličaju ratni zločinci, kazao je danas ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirajući prosvjedne note Srbije o poništavanju presude Alojziju Stepincu, zbog podizanja spomenika Miri Barešiću te poništenja presude za ratni zločin Branimiru Glavašu, ali i pismo koje su iz Srbije o tim događajima poslali Bruxellesu.

– Nekakva pisma koja se šalju u EU pokazuju ili da se želi stvarati nered i cirkus ili da se ne razumije funkcioniranje Europske unije, jer Hrvatska jest Europska unija – kazao je to i pozvao da se, uoči dana Domovinske zahvalnosti stane na loptu te da se "kolege u Srbiji smire i da se počne normalno i racionalno komunicirati, da se ne čuju verbalne note svaki drugi dan, a čini mi se da ih je bilo četiri u zadnjih sedam dana".

– To je cirkus. Mi u tome nećemo sudjelovati, takve note nećemo primati, ne prihvaćamo miješanje u svoje unutarnje stvari – kazao je Kovač dodavši da je Hrvatska članica NATO-a i Europske unije te da ima najviše standarde u području zaštite manjinskih prava.

– U Saboru imamo osam predstavnika nacionalnih manjina, od kojih tri predstavnika srpske nacionalne manjine. Sigurni smo da će Srbija, na putu u EU, isto tako morati postići te standarde, imati zagarantirano mjesto za pripadnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, promijeniti onaj nakaradni zakon kojim se sudi hrvatskim građanima – kazao je Kovač.

Bivša je vlada iz proračuna financirala pomoć Srbiji na putu u EU, a zauzvrat dobivamo ovakve note, dodao je.

Rekao je da Hrvatska ne vodi politiku "da susjedu crne krava" te da Srbija treba shvatiti da "nema smisla ovako komunicirati".

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Barešiću, kazao je i kako je mandatar za čelnika srbijanske vlade Aleksandar Vučić prisustvovao predstavljanju spomenika Gavrilu Principu, a spomenik je financirao Milorad Dodik.

Upitan je i o prosvjednoj noti Crne Gore, koja je pristigla iz istog razloga, zbog spomenika.
– Crna je Gora prosvjedovala, a mi smo to zaprimili i to ćemo razmotriti. To je zemlja s kojom imamo dobru suradnju i podržat ćemo ih na putu u NATO savez – kazao je.

>> Tomašić: Vrijeme je da Srbija prestane iznositi optužbe i laži protiv Hrvatske

Komentara 87

AR
aristip
15:49 02.08.2016.

E moj Kovač ti to previše blago, treba njima odgovoriti da je predsjednik Srbije Nikolić ne samo četnički vojvoda nego je, po navodima samih četnika iz Srpske radikalne stranke, 1991. godine u Antinu u istočnoj Slavoniji ubijao civile. Isto tako Vučić je tokom rata svojim vatrenim govorima nagovara Srbe na činjenje ratnih zločina i genocida.

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
18:07 02.08.2016.

Ovaj Dačić izražava stavove ogromne večine Srba (svaka čast manjini, između 10-20%, koji imaju drugačiji, tj. racionalan i objektivan stav)... i toj večini, koji reprezentira Dačić, je sasvim normalno i prirodno da: 1) Srbija kojoj su na čelu osvjedočeni četnice,e, dapače četnički vojvode (Nikolić) i črtnik Vučić koji je u Glini u 90-tima prijetio da Glina više nikad neće biti Hrvatska, a i Bošnjacima u Bosni da će za svakog ubijenog Srbina, Srbi ubiti 100 Bošnjaka; 2) Srbija koja ne vodi nikakve sudske postupke protiv najviših oficira JNA koji su najodgovorniji za pokolj, razaranje, protjerivanje Hrvata i Hrvatskih naselja u 90-tima, jer nisu tenkove i avione vozili i servisirali pijani četnici, arkanovci, beli orlovi, itd. nego JNA pod komandom generalštaba u Beogradu. Pa mi bi četnike (bez JNA) odradili za dva dana; 3) Srbija koja rehabilitra četništvo i Dražu Mihajlovića, potpuno ih izjednačavajuči u pravima sa partizanima...a ti su četnici klali i ubijali Hrvate i Muslimane gdje god su stigli i mogli; 4) Srbija koja o Gavrilu Principu priča kao o prvorazrednom junaku i patrioti, naravno da mu se i spomenici dižu, a čovjek je bio član terorističke organizacije i teroristički ubojica koji je ubio, ne ambasadora (by the way u samoobrani kao Barišić), nego prjestolonasljednika i njegovu suprugu; 5) Srbija koja bi sudila ljudima koju su ustali protiv njene agresije (univerzalna jurisdikcija); 6) Srbija koja stalno nameče svoju filozofiju u vezi Domovinskog rata u stilu ...pa svi smo podjednako griješili i radili zločine. Zamislite da su se Njemci htjeli miriti sa Francuzima nakon II Svjetskog rata inzistirajući na tezi...pa svi smo podjednako griješili u ratu. I dakle, sada bi takva Srbija i sa takvim filmom u glavi i takvim neredom u svom dvorištu, Hrvatskoj i Hrvatima držala predavanje o fašizmu, o Stepincu, o Glavašu, o Barišiću, o događanjima na "antifašističkom" ustanku u Srbu (za koji se svi hrvatski povjesničari i ljevi i desni slažu da su Srbi+pokoji Hrvat komunista+pokroviteljstvo talijanskih fašista = napravili veliki pokolj, ne Ustaša, nego nenaoružanih staraca, žena, djece naravno Hrvata. Dakle, ekipa se nije digla na naoružane Ustaše nego neobuzdanom mržnjom na civile Hrvate. E, to nebu tako išlo, rekli bi zagorci, prvo Srbija mora dooooooobro, ali doooooobro počistiti u svom dvorištu, e da bi onda mogla napomenuti (i to sa puno više poniznosti i odmjerenosti) što njih tišti u vezi Hrvatske, a Srbi bome imaju što čistiti u svojoj kući, toliko da im od posla i umora ne će ni napamet pasti da zaviruju u Hrvatsko dvorište!!!

PR
principjelannotsdp
15:53 02.08.2016.

Nažalost u tome im neki nazovi "hrvatski" mediji pomažu. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije