Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT NOTAMA

Ministarstvo poručilo: Hrvatska više neće primati 'neprimjerene' prosvjedne note iz Srbije

01.08.2016.
u 17:52

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je primiti prosvjedne note, ali ih je Srbija "dostavila redovitim putem".

Hrvatska neće primati "neprihvatljive" diplomatske note Srbije koja bi se umjesto "neproduktivnog" slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva, poručilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) nakon najnovije prosvjedne note Beograda.

Srbijanska vlada poslala je u ponedjeljak notu Zagrebu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom 70-ih godina u Švedskoj za ubojstvo tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika.

U Beogradu ocjenjuju da je odluka Vrhovnog suda o Glavašu "uperena izravno protiv srpskog naroda", a vezano za Barešića traži da se hrvatska vlada ogradi "od veličanja osuđenog teroriste" i ukloni spomenik podignut blizu njegove rodne kuće u mjestu Dragama.

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je primiti prosvjedne note, ali ih je Srbija "dostavila redovitim putem", objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Takve neprihvatljive i neprimjerene verbalne note hrvatska služba vanjskih poslova više ne prima, doznaje Hina na Zrinjevcu.

U MVEP-u ističu da Hrvatska ne dopušta miješanje u njezine unutarnje stvari i neće se spuštati na tu razinu komunikacije.

Umjesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno krenuti u političku europeizaciju srbijanskog društva, poručili su vlastima u Beogradu.

Rat notama između Zagreba i Beograda pokrenut je nakon nedavnog ukidanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Službeni Beograd smatra taj potez rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, a Zagreb je pozvao srbijanske vlasti "da ne koriste rječnik propalog jugoslavenskog komunističkog sustava i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina".

>> Srbija uputila prosvjedne note Hrvatskoj, zbog Glavaša i spomenika Barešiću

Komentara 29

DU
Deleted user
18:43 01.08.2016.

neka samo pišu i vježbaju latinicu

DU
Deleted user
18:56 01.08.2016.

Beograd može još nekom zapovjedati samo u svom pašaluku

Avatar rondo
rondo
19:33 01.08.2016.

ljuti zbog spomenika a širom Srbije ulice s imenom Gavrila Principa, ako on nije terorist onda ne znam tko je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije