Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne biraju sredstva

Džihadisti s Copacabane proglasili 'kalifat Brazil'

Brazil
Foto: Reuters
1/2
26.07.2016.
u 08:45

‘Ubijte što više ljudi. Ne birajte sredstva. Ponovite München 1972.’, poručio je kalif Al-Baghdadi do sada nepoznatim islamistima iz Južne Amerike

“Ubijte što više ljudi. Ne birajte sredstva. Allah će vam podariti vječni raj. Neka vam primjer budu palestinski heroji i mučenici iz Münchena 1972. godine”, poručio je kalif Abu Bakr Al-Baghdadi ćeliji ISIL-a u Brazilu, latinskoameričkoj podružnici kalifata koja je pripremala terorističke napade na Olimpijskim igrama u Brazilu koje počinju 5. kolovoza.

Nova dimenzija terora

Naime, brazilska obavještajna služba (ABIN) u stanju je najveće pripravnosti nakon što se, desetak dana prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, jedna brazilska islamistička grupa javno zaklela na odanost terorističkoj organizaciji Islamskoj državi te se pripremila za krvave pohode na OI.

Zahvaljujući suradnji svih obavještajnih službi latinskoameričkih država, teroristička ćelija otkrivena je na vrijeme jer pitanje je kakvi bi bili razmjeri terorističkih napada koje je organizirala s obzirom na to da su njihove mete bili sportaši zapadnih zemalja, a sve poruke kojima su komunicirali teroristi bile su šifrirane.

Pakleni plan terorističke ćelije otkriven je zahvaljujući paragvajskoj obavještajnoj službi koja je sasvim slučajno, prateći krijumčare i trgovce oružjem, otkrila da se pripremaju teroristički napadi u Brazilu za vrijeme OI nakon što su teroristi pokušali kupiti oružje, kalašnjikove, ručne bombe i eksploziv, od paragvajskih krijumčara oružja. Paragvajci su ušli u trag dosad nepoznatoj grupi “Ansar al-Khilafah Brazil”, koja se zaklela na odanost kalifu Al-Baghdadiju, te o tome obavijestili brazilsku obavještajnu službu koja je slučaj proslijedila odjelu SITE zaduženom za praćenje aktivnosti džihadista na internetu.

Odjel SITE, osim ćelije Ansar al-Khilafah Brazil, otkrio je još jednu ćeliju “branitelja šerijata” koja se također zaklela na odanost kalifu Al-Baghdadiju.

Iako je u protuterorističkoj akciji, kodnog imena Hashtag, u kojoj je sudjelovalo 130 policajaca, u Brazilu uhićeno deset osoba osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada, policija zasad ne zna koliko još ima vukova samotnjaka s obzirom na to da su džihadisti preko aplikacije za slanje poruka Telegram, koja je zaštićena i teško joj se ulazi u trag, pozvali na napade za vrijeme Igara navodeći ciljeve i metode napada.

Teroristi su uhićeni u 10 saveznih država Brazila, a međusobnom u kontaktu bili su upravo preko spomenute aplikacije. Za razliku od terorističkih napada u Europi koji su bili koordinirani i teroristi su se međusobno poznavali, ovog puta napadi su dogovarani na internetu, a teroristi se međusobno nisu poznavali niti su se ikada sreli uživo. To daje jednu novu dimenziju djelovanju terorističke organizacije kojoj je teško ući u trag i otkriti je, kažu u ABIN-u.

Zbog visokog sigurnosnog rizika i prijetnji terorističke organizacije Islamske države, organizatori Olimpijskih igara angažirali su čak 85 tisuća vojnika, policajaca i pripadnika sigurnosnih službi, što je dvostruko više nego prije četiri godine na Igrama u Londonu.

Podijeljena zajednica

U Brazilu živi oko milijun musliman. Iako u Brazilu postoji 120 džamija, samo je 40 imama od kojih je samo nekoliko završilo šerijatske škole, dok su ostali samo imami u praksi. U zemljama gdje su muslimani manjina, kao što je Brazil, ne postoji jedinstvena institucija te je svaka džamija neovisna u svojim aktivnostima. U Brazilu djeluje 60 islamskih organizacija. Najveću muslimansku zajednicu u Brazilu čine muslimani iz Sirije, Libanona i Palestine.

Dok su neke od njih podružnice velikih svjetskih organizacija, većinom je riječ o lokalnim udruženjima fokusiranima na etnički identitet, što uzrokuje podijeljenost, ponekad i razdor, a svakako i izostanak zajedničkog djelovanja. Međuetnička različitost nadjačava inicijativu za ujedinjenje tako da ne postoji jedno tijelo koje predstavlja islam u Brazilu a da je priznato od svih muslimana.

>> Vratio se iz Sirije: U Sarajevu uhićen džihadist (19) koji se borio za Islamsku državu

Komentara 32

LJ
Little John
09:14 26.07.2016.

Zašto se drugi imami i muslimani ne ograde i osude ova djela? Zato što u 'miroljubivom' Kuranu stvarno piše da trebaju ubiti sve nevjernike i pustiti ih da pate u svojoj krvi!

FO
ForeignLegion1987
09:18 26.07.2016.

Taj natkomanski ludak al bagdadi...pravi stetu upravo muslimanima sirom svjeta....zbog par stotina narkomana islamista ludaka...svjet se polako okrece protiv muslimana koji zive sirom svijeta...tako da nijedan musliman ma gdje god bio ili zivio u svijet vise nece moci spavati mirno niti setati gradom mirno biti ce odmazde...jer i muslimani nose glave...disu zrak ..i sve kao bilo tko drugi....muslimani sirom svijeta ne dozvolite tim ludakima da vam unistevzivote...jer upravo su oni koji su na putu da vas uniste

Avatar pendreck
pendreck
09:45 26.07.2016.

To mogu samo rjesiti Muslimani sami...nitko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije