Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

Savezništvo - Još ne znamo kakvu ćemo ulogu imati u koalicijskoj akciji protiv ISIL-a
22. rujna 2014. u 20:05 58 komentara 3910 prikaza
HV Kotromanović SAD
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako je Hrvatska odgovorna članica NATO-a koja neće i ne može odustati od svoje uloge i zadaće, ali kako Hrvatska još ne zna kakve će konkretne obaveze imati u akciji međunarodne koalicije predvođene SAD-om protiv vojske ISIL-a.

– Nitko još ne zna kakve će nam biti obveze, ali ovo je prilika da se cijeli svijet ujedini protiv toga pogubnog zla. Ne očekujemo da se ovog trena odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od svojih obveza i zadaća i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći – rekao je novinarima ministar obrane Ante Kotromanović koji je danas u Zagrebu odličjem Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom odlikovao načelnika združenog stožera oružanih snaga SAD-a generala Martina E. Dempseyja.

"Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner"

– Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije. Ušli ste u NATO i Europsku uniju i to je zaista upečatljivo i mi Amerikanci ponosni smo što smo dio toga – rekao je načelnik združenog stožera oružanih snaga SAD-a general Martin E. Dempsey. Američki general zahvalio se na odlikovanju uime tisuća američkih vojnika koji su s hrvatskim vojnicima služili u brojnim misijama, pa i u Afganistanu.

HV Kotromanović SAD | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Ovo je odličje koje Hrvatska dodjeljuje samo istinskim prijateljima – rekao je Kotromanović. Ministar obrane upozorio je na veliku ulogu koju je SAD odigrao početkom devedesetih, prilikom oslobađanja zemlje od okupatora, ali i kasnije kada se Hrvatska pridruživala NATO-u i Europskoj uniji. General Martin E. Dempsey spomenuo je želju da partnerstvo SAD-a i Hrvatske ubuduće bude još jače nego što je dosad bilo. U tom smislu važna je objava američkog State Departmenta u kojoj se Hrvatska, uz još pedesetak država, spominje kao članica koalicije kojoj je cilj suprotstaviti se ISIL-u koji kontrolira znatne dijelove Sirije i Iraka.

Generala Martina E. Dempseyja, prvog načelnika združenog stožera američkih oružanih snaga koji je posjetio Hrvatsku, primio je danas prijepodne u Banskim dvorima i premijer Zoran Milanović.

>>SAD predao Hrvatskoj oklopna vozila

>>I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • tweakUI:

  Jedino pogubno zlo su oni koji tjeraju druge da se bore za njihove guzice.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  ne moramo mi nikam ici ratovati. rat ce opet doći nama

 • Avatar SlučajniProlaznik
  SlučajniProlaznik:

  Država smo članica NATO-a znači sa svim pravima i obvezama koji iz toga proizilaze,od nas nitko ništa neće tražiti jer zapravo memamo što ni ponuditi! Kampanja protiv zločinaca iz ISIL-a svodi se na zračne udare koje za sada provode samo ... prikaži još!amo SAD i Francuska. Tragikomično je širenje panike koje su počeli sprovoditi medijski jadnici jer im jednostavno treba nova tema za katastrofično pisanje, jer dosad najaktualnija poplave pokazala se prenapuhanom,iako su političari da bi zaradili političke bodove angažirali ogromne vojne i policijske snage. Hrvatski narod ni vojnik nije kukavica,mada mu se ružičastim bojama nastoji otupit oštrica,pokazat ga se jadnim,plašljivim i nesposobnim. Šta mislite gospodo da bi bilo kredita da Kotromanović amerima kaže ko vas šiša..mislite li da bi bilo mirovina i plaća?! U ovoj državi i narodu još ima ljudi sa mudi.a vi koji se plašite bar ne širite paniku putem medija,ako već dođe do pi.darija bižite sa babama u podrume razumit će vas već netko.