Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
globalna koalicija

I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

Militant Islamist fighters in military vehicles parade along the streets of Syria's northern Raqqa province June 30, 2014. The fighters held the parade to celebrate their declaration of an Islamic
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.09.2014.
u 08:32

Vlada nije javno prezentirala odluku o sudjelovanju u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

Hrvatska je među 50-ak  zemalja koje čine globalnu međunarodnu koaliciju koju su Sjedinjene Američke Države okupile za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji, no o tome doznajemo preko State Departmenta, a ne od hrvatske Vlade, piše Novi list.

Predsjednik SAD-a Barack Obama najavio je  da je Washington spreman na upotrebu vojne sile protiv snaga Islamske države 11. rujna, na obljetnicu terorističkog napada na Ameriku. O stvaranju široke koalicije protiv džihadista bilo je riječi i na nedavnom summitu NATO saveza u Walesu, nakon čega je objavljeno kako je oko 40 zemalja pristalo sudjelovati u kampanji, no nije se znalo koje su to zemlje sve dok američki State Department napokon nije objavio popis zemalja koje će se "svim sredstvima" boriti protiv ISIL-a.

Na popisu je i Hrvatska, što i nije iznenađenje budući da su na popisu zemalja koalicije protiv ISIL-a zemlje članice NATO-a i EU-a, piše Novi list.

U koaliciji s SAD-om protiv ISIL-a su Austrija, Belgija, Bugarska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Litva, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija, ali i Turska. Čak 10 arapskih zemalja je također dio koalicije, među kojima su i neke koje su donedavno bile izdašni sponzori Islamske države, primjerice Katar, bez čije financijske potpore ISIL ne bi uspio izrasti u današnju silu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naglasili da su odavno najavili da će Hrvatska biti dio koalicije.

>> Obama bez Assada ne može poraziti ISIL

>> Tko financira ISIL? I tko im je dao balističke rakete?

Komentara 18

WA
wallter
10:41 22.09.2014.

kada ce se poceti rijesavati izbjegli muslimani koji je sve vise u EU od 2001 ih je doslo preko 10mil a nitko ih ne deportira jos bi to bilo u redu da ti isti muslimani nisu dosli sa svojim divljim zakomima a ne postuju ni jedan EU povecao se broj ubojstava,silovanja,razbojstava a svi ljepo nakon dan dva sve zaborave pricaju o ISIL-u kako nas je onda taj NATO zastitio da sada EU uzdrzava sve te izbjegle muslimane a ne SAD koja ih je protjerala sa ISIL-om,Al/Qaidom,talibanima,i skim sve ne uvukla je svaku EU zemlju u svoj rat koji je ona zapocela po ko zna koji put a ove corave kokosi u EU parlamentu ko da ih je netko hipnotzirao samo klimaju kljucaju da ce nesto rijesiti a nama ce poslje ovih napada doci najgore jer su se ovdje udomacili ko na svojoj pjescari samo sto ovdje imaju kruha za jesti jel im tamo njihov Šeik nada jel treba za novu jahtu i avion

Avatar Alfons_x
Alfons_x
11:10 22.09.2014.

Još jednom bih podsjetio na izjavu Obame u kojoj kaže kako će naoružati umjerenu sirijsku oporbu u borbi protiv islamista. Podsjetimo, "umjerenu" sirijsku oporbu čine, Al Qaida, Al Nusra Front, ISIL i drugi ogranci. Nedavno sam dao analizu kako susu ove "terorističke organizacije" zapravo svojevrsna "civilna uprava" nakon američke intervencije, dakle njihova produžena ruka, koja je došla na vlast u libiji, sada u Iraku i Siriji. Kako je jedan od ciljeva ove kampanje, legitimno naoružati "umjerenu" sirijsku oporbu pod krinkom borbe protiv islamista, za očekivati je isti scenarij - smiješno je da islamisti protiv kojih se "umjerena oporba treba boriti" zapravo čine tu istu umjerenu oporbu.... s ciljem rušenja sirijske vlade....Izgledni scenarij je stoga sljedeći - Dakle, SAD naoružava "umjerenu oporbu" dok istovremeno vrši zračne udare po Siriji (naravno, bez dozvole legitimne vlade, što se Rusiji u identičnom ukrajinskom slučaju predbacuje) nakon toga će vjerovatno biti "oboren" jedan ili dva aviona, za što će se optužiti sirijsku vojsku. Dakako, "isporovocirani" amerikanci će zatim udariti na položaje sirijske vojske uz sinhronizirano kopneno nadiranje "umjerene oporbe" (recept prokušan u Libiji)....Epilog, na vlast dolaze radikalni islamisti naoružani od strane SAD koji kolju sve živo dok amerika uspješno dovršava posao koji je započela sa Sirijom....

PK
puši kurac
14:01 22.09.2014.

s tim da su to samo zračni napadi, kako mi točno mislimo sudjelovat u tome? planiramo srušit koji MIG na njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije