Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosti gruzijskog hominida zvijezde izložbe o evoluciji u Leidenu

David Lorkipanidze, Homo georgicus
AFP
03.12.2009.
u 16:07

Nalaz predčovjeka star 1,8 milijuna godina najstariji je takav izvan Afrike, a osobinama povezuje kasnije hominide u Europi i Aziji koji se znatno razlikuju

Lubanja Homo georgicusa glavna je zvijezda u srijedu otvorene izložbe “Lica naše evolucije” u prirodoslovnom muzeju u Leidenu. Gruzijski hominid je, nakon što je pronađen 1999. godine kod grada Dmanisija na jugu Gruzije i nakon što je studija o tom nalazu prevrednovala sve u antropologiji i evoluciji predčovjeka, u najširoj javnosti neopravdano pao u zaborav, umjesto da je slavljen kao “važna karika koja je nedostajala”.
Nakon što je dr. David Lordkipanidze otkrio ostatke 1,8 milijuna staroga hominida, najstarijeg izvan Afrike, te za to otkriće nagrađen doktoratom, mjestom glavnog direktora Gruzijskog narodnog muzeja i statusom akademika, a osim gruzijskih najviših odlikovanja nagrađen je znanstvenim Priznanjem monegaškog kneza, redovima Palme Francuske akademije i redom Legije časti, europski i američki učitelji nastavili su podučavati po svom.
Sada, kada je taj predak Homo erectusa prvi put izvan zemlje u kojoj je otkriven odjednom je postao – senzacija. Koliko vidimo, na englesko govorno područje obavijest o izložbi jučer još nije prodrla, ali su je zato puna nizozemska, belgijska, francuska i njemačka glasila.
Svi naglašavaju da ispodkavkaski nalaz zajedničkim osobinama ključna poveznica afričkih hominida s kasnijim europskim i azijskim, koji se razlikuju.

Komentara 3

IN
insekticid
16:31 03.12.2009.

džugašvili

Avatar TheJack
TheJack
16:36 03.12.2009.

Hrvatski jezik me uvijek i uvijek odusevljava: predčovjek čovjek nadčovjek

MI
mioc
18:31 07.12.2009.

ček sad , kako sad Gruzija , pa kaj nisu bili Adam , Eva i zmija , sada su me stvarno razočarali ..pff

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije