Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovski premijer

Haradinaj podnio ostavku jer je u Haag pozvan u svojstvu osumnjičenika

Ramush Haradinaj
Foto: Reuters/PIXSELL
19.07.2019.
u 23:46

Haradinaj je na sjednici vlade rekao da je pred Specijalni sud za Kosovo pozvan u svojstvu osumnjičenika i da ostavkom želi "odvojiti dužnost premijera od Ramusha Hradinaja"

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je u petak popodne neopozivu ostavku i obrazložio je pozivom Specijaliziranog vijeća u Den Haagu za zločine počinjene na Kosovu 90-ih da se javi na saslušanje u svojstvu osumnjičenika.

"Podnosim neopozivu ostavku na dužnost premijera Republike Kosova. Razlog je što sam dobio poziv Specijaliziranog vijeća u Den Haagu kao osumnjičenik", priopćio je Haradinaj, a prenijeli su prištinski i beogradski mediji.

Službeni Beograd zasad nije reagirao, a beogradski mediji najavljuju da se u subotu očekuje očitovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vidno uzbuđen, Haradinaj je osim iznenadne vijesti o pozivu istaknuo da će odluka o carini na robu iz Srbije, koju je kao premijer mjesecima uporno branio, ostati na snazi bez obzira na njegovu ostavku, prenosi portal Kossev  iz Kosovske Mitrovice.

Haradinaj je ocijenio da u se Haagu ne može pojaviti „kao premijer, već kao običan građanin kako bi se suočio s klevetama", prenosi Radio Slobodna Europa (RFE).

"Razlog je što sam dobio poziv za ispitivanje kao osumnjičenik od Specijalnog suda u Den Haagu za Kosovo. Htio sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i dužnosti premijera. Dakle, ne ide premijer Kosova ispred suda, niti država Kosovo, nego ide Ramush Haradinaj", citirao je Glas Amerike Haradinajevo obraćanje novinarima u petak u Prištini.

O "sljedećim koracima“, odnosno o izvanrednim izborima, odlučit će predsjednik Kosova Hashim Thaci u konzultacijama s kosovskim institucijama i strankama te zakazati datu održavanja izbora, rekao je nadalje Haradinaj na tiskovnoj konferenciji.

Prema Ustavu Kosova, ako premijer podnese ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo mjesto ostane upražnjeno, predsjednik Kosova u konzultaciji s političkom strankom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini imenuje novog kandidata za formiranje Vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Na sljedećim izborima kandidirat ću se i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bih otežao položaj Kosova", kazao je.

Specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine na Kosovu sa sjedištem u Den Haagu počelo je u siječnju slati pozive visoko rangiranim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK- UCK) na razgovore. Na osnovu Kosovskog zakona, oni su se dužni odazvati, podsjeća RFE. Sud je ustanovljen adi utvrđivanja zločina koje su tijekom sukoba na Kosovu 90-ih počinili pripadnici OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima.

Haradinaj je bio jedan od ključnih zapovjednika OVK-a koji je za Beograd „teroristička organizacija“.

Poslije današnje ostavke Haradinaj će se „treći put suočiti s optužbama za ratne zločine, ovaj put pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK“, navodi Radio-televizija Srbije (RTS). Podsjeća da je Haški tribunal (ICTY) dvaput oslobodio Haradinaja optužbi za ratne zločine zbog nedostatka dokaza.

Beogradski mediji navode da je nedostatak dokaza posljedica činjenice da „mnogi svjedoci više nisu među živima“.

RTS  podsjeća da je „Haradinaj podnio ostavku na mjesto premijera i u ožujku 2005, kada je Haški tribunal protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine“.

Službeni Beograd je protiv Haradinaja podignuo međunarodnu tjeralicu zbog ratnih zločina na Kosovu prema kojoj je bio uhićen u Francuskoj u siječnju 2017., no francuski  sud odbio je izručiti ga Srbiji što je izazvalo napetosti u bilateralnim odnosima Beograda i Pariza.

U rujnu 2017. Haradinaj je došao na čelo vlade Kosova koja je u studenom 2018. uvela carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije kojima Beograd sprječava Kosovo da postane članicom UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar TheJack
TheJack
17:43 19.07.2019.

Tako to biva kad' ne vezes konja, gdje ti aga kaze. Samo onako, on je oslobodjen pravomocnom presudom, a ne moze se suditi dva puta za isto (ne)djelo. Dakle, za sto ga optuzuju??

Avatar southman
southman
17:57 19.07.2019.

Zar taj Hag nije ukinut !

Avatar TheJack
TheJack
17:43 19.07.2019.

Tako to biva kad' ne vezes konja, gdje ti aga kaze. Samo onako, on je oslobodjen pravomocnom presudom, a ne moze se suditi dva puta za isto (ne)djelo. Dakle, za sto ga optuzuju??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije