Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korak unatrag

Kosovo usvajanjem nove platforme razbjesnilo Srbiju

Kosovo
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
09.03.2019.
u 10:02

Usred rasprave o razgraničenju, Priština od Beograda traži priznanje u sadašnjim granicama

Imamo posla s neodgovornim i opasnim ljudima u Prištini i Srbija je platformom Prištine stjerana u kut, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sazvao ju je nakon što je Skupština Kosova usvojila pregovaračku platformu za dijalog s Beogradom, čiji su ključni zahtjevi priznanje Kosova u sadašnjim granicama i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a koja je Srbiji jamčila teritorijalni integritet.

Kontradiktorni Vučić

Predsjednik Vučić usvajanje Platforme o nastavku dijaloga u kosovskom parlamentu vidi kao “jasnu poruku” da je ovo za Prištinu kraj dijaloga.

– Sada više nemamo kamo otići. Tu smo gdje jesmo te ćemo čuvati i štititi svoju zemlju – upozorio je Vučić najavivši kako će stav Srbije biti “odlučan i čvrst”. Kontradiktorna izjava predsjednika Aleksandra Vučića došla je samo nekoliko dana nakon što je, u intervjuu talijanskoj agenciji ANSA, dao naslutiti da bi mogao prihvatiti priznanje Kosova pod uvjetom da u sklopu šireg sporazuma dobije nešto zauzvrat.

– Moramo najprije postići kompromis, ne možemo priznati Kosovo a da ništa ne dobijemo zauzvrat – kazao je Vučić u intervjuu ANSA-i ističući kako je “siguran da uz pomoć naših europskih prijatelja i uz potporu Rusije, SAD-a, Kine i drugih zemalja, možemo doći do rješenja”.

Kako se doznaje od izvora bliskog kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju, ono što je najviše razljutilo Aleksandra Vučića jest to što Trumpova administracija stoji iza odluke Skupštine Prištine o ukidanju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a koja je Srbiji jamčila teritorijalni integritet, s Kosovom u sastavu Srbije.

Naime, Skupština Kosova usvojila je Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom “za”, uz jedan suzdržan, ali bez zastupnika dviju oporbenih stranaka te Srpske liste koja bojkotira rad kosovskih institucija od uvođenja pristojbi na robu iz Srbije u studenome 2018. godine. Usvajanju je prethodilo protivljenje oporbenih stranaka Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Samoopredjeljenja da se taj dokument usvoji po ubrzanoj proceduri, nakon čega su napustili sjednicu.

Procurio tajni dokument

Kosovski premijer Ramush Haradinaj ocijenio je da su glasanjem “o konačnom pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom” kosovski parlamentarci utvrdili poziciju Kosova s “nedodirljivim granicama”, onako kako je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine. Pitanje srpskog priznavanja Kosova aktualiziralo se nakon što je u javnost procurio tajni dokument od 17 točaka prema kojem su EU i SAD spremni prihvatiti razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

>>Kosovo

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar VinkoL
VinkoL
11:25 09.03.2019.

Ma jadni vučić bi zdavnja propal da nema tu svakodnevnu silnu potporu od uredništva ovog "hrvatskog" portala.

ZI
zimerman
16:48 09.03.2019.

U budućnosti i Hrvatska će imati veliki problema sa Albancima .Treba to naseljavanje što prije zaustavit gdje oni nasele tu trava više ne raste.

ST
stormrider
13:53 09.03.2019.

Vučić stalno trazi nuku pomic i solidarnost „Evropskih prijatelja“ kad se zakuva( da mi je znati koji su to?) Rusije i Kine. A kad on kuva ne pita prijatellje, dali bi to bilo pametno? Vlaska posla! 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije